Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Joodse keuken
  5. Gestoofde zoute vis (eenpansgerecht)

Gestoofde zoute vis (eenpansgerecht)

Door: shalomshalom

  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 17-01-2001

Ingrediënten 6 personen


1 kilo zoute vis (geweekt), 1 grote ui (grofgehakt), 3 el olijfolie, 2 fijngehakte knoflooktenen, 4 tomaten (ontveld en gehakt), 1 kilo nieuwe aardappeltjes, zwarte peper of cayennepeper, 2 laurierblaadjes, paar takjes bladpeterselie, 1/4 tl gemalen saffraan, zout (desgewenst)



* Ragout de morue *De Iberische Sefardim leerden in Spanje en Portugal zoute vis waarderen en bleven hem later in islamitische landen eten. In Algerije waren het niet alleen de Joden maar ook de Fransen die hem aten. Er zijn verschillende soorten zoute vis, varierend van niet-gedroogde, lichtgezouten vis tot heel zoute, harde, gedroogde vis (klipvis). Laat alle soorten in water weken om hte zout eraan te onttrekken. Ververs het water regelmatig. Afhankelijk van hoe hard en hoe sterk gezouten de vis is, moet hij een paar uur tot meer dan 24 uur weken. In Zuid-Frankrijk, waar veel Noord-Afrikaanse Joden wonen, wordt zoute vis voorgeweekt verkocht.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief weektijd.

Bereidingswijze

Haal het vel van de zoute vis als deze lang genoeg heeft geweekt. Snijd de vis in blokjes.Bak de ui in de olie zacht en goudgeel. Bak de knoflook mee tot het aroma vrijkomt. Doe de tomaten, aardappeltjes, peper of cayennepeper, laurier en de peterselietakjes (houd het blad apart) erbij en zet het geheel onder water.Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Doe de peterselieblaadjes erbij en voeg eventueel zout toe naar smaak.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shalomshalom
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top