Gestoofde zoute vis (eenpansgerecht)

  • Joods Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

1 kilo zoute vis (geweekt), 1 grote ui (grofgehakt), 3 el olijfolie, 2 fijngehakte knoflooktenen, 4 tomaten (ontveld en gehakt), 1 kilo nieuwe aardappeltjes, zwarte peper of cayennepeper, 2 laurierblaadjes, paar takjes bladpeterselie, 1/4 tl gemalen saffraan, zout (desgewenst)



* Ragout de morue *De Iberische Sefardim leerden in Spanje en Portugal zoute vis waarderen en bleven hem later in islamitische landen eten. In Algerije waren het niet alleen de Joden maar ook de Fransen die hem aten. Er zijn verschillende soorten zoute vis, varierend van niet-gedroogde, lichtgezouten vis tot heel zoute, harde, gedroogde vis (klipvis). Laat alle soorten in water weken om hte zout eraan te onttrekken. Ververs het water regelmatig. Afhankelijk van hoe hard en hoe sterk gezouten de vis is, moet hij een paar uur tot meer dan 24 uur weken. In Zuid-Frankrijk, waar veel Noord-Afrikaanse Joden wonen, wordt zoute vis voorgeweekt verkocht.

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief weektijd.

Bereidingswijze

Haal het vel van de zoute vis als deze lang genoeg heeft geweekt. Snijd de vis in blokjes.Bak de ui in de olie zacht en goudgeel. Bak de knoflook mee tot het aroma vrijkomt. Doe de tomaten, aardappeltjes, peper of cayennepeper, laurier en de peterselietakjes (houd het blad apart) erbij en zet het geheel onder water.Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Doe de peterselieblaadjes erbij en voeg eventueel zout toe naar smaak.


Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een LG LED televisie (3x), Tefal-pannenset (10x), Princess VitaPure (3x) of Philips Senseo Original (5x)!

Stem en win »
Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shalomshalom


Smult is een 90 pagina’s dik tijdschrift vol recepten voor de hele familie. Van cheesecake tot aan risotto, alles is stap voor stap te maken en enorm lekker! Het blad verschijnt 4x per jaar: elk seizoen ruim 60 nieuwe recepten. Deze maand bij Smult: de luxe Bredemeijer Duet Classic theepot met 70% korting! Op = op.
Bekijk de actie »

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

het aspergeseizoen voor geopend! Op Smulweb vind je naast de immer populaire klassieker met ham en botersaus, talloze recepten met asperges. Kijk, kies en maak vanavond nog »… Lees verder »

Go-Tan is op zoek naar familierecepten en mooie herinneringen. Doe mee met jouw familierecept en maak kans op een Go-Tan pakket of een plaatsje in het Go-Tan familiereceptenboek! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies