Gestoofde zoute vis (eenpansgerecht)

  • Joods Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

1 kilo zoute vis (geweekt), 1 grote ui (grofgehakt), 3 el olijfolie, 2 fijngehakte knoflooktenen, 4 tomaten (ontveld en gehakt), 1 kilo nieuwe aardappeltjes, zwarte peper of cayennepeper, 2 laurierblaadjes, paar takjes bladpeterselie, 1/4 tl gemalen saffraan, zout (desgewenst)


* Ragout de morue *De Iberische Sefardim leerden in Spanje en Portugal zoute vis waarderen en bleven hem later in islamitische landen eten. In Algerije waren het niet alleen de Joden maar ook de Fransen die hem aten. Er zijn verschillende soorten zoute vis, varierend van niet-gedroogde, lichtgezouten vis tot heel zoute, harde, gedroogde vis (klipvis). Laat alle soorten in water weken om hte zout eraan te onttrekken. Ververs het water regelmatig. Afhankelijk van hoe hard en hoe sterk gezouten de vis is, moet hij een paar uur tot meer dan 24 uur weken. In Zuid-Frankrijk, waar veel Noord-Afrikaanse Joden wonen, wordt zoute vis voorgeweekt verkocht.

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief weektijd.

Bereidingswijze

Haal het vel van de zoute vis als deze lang genoeg heeft geweekt. Snijd de vis in blokjes.Bak de ui in de olie zacht en goudgeel. Bak de knoflook mee tot het aroma vrijkomt. Doe de tomaten, aardappeltjes, peper of cayennepeper, laurier en de peterselietakjes (houd het blad apart) erbij en zet het geheel onder water.Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Doe de peterselieblaadjes erbij en voeg eventueel zout toe naar smaak.

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shalomshalom

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De pan heeft een doorsnede van 20 cm.

van 74,9
Alleen vandaag 64,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies