Kreeft in de oven

  • Belgisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

2 levende kreeften van elk ongeveer 600 g - 150 g boter - 4 tomaten - 12 blaadjes basilicum - 4 teentjes knoflook - 1 bosje bieslook - peper en zout.


Een recept van de jonge sterrenkok Peter Goossens van restaurant "Hof van Cleve" ** in Kruishoutem.

Voorbereiding

Dompel de tomaten onder in kokend water. Schil en ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Schil de teentjes knoflook en hak de teentjes in kleine stukjes. Hak ook de basilicum en de bieslook fijn. Leg de levende kreeften gedurende 1 minuut in kokend water. Vergeet eerst niet de elastiekjes rond de scharen te verwijderen. Schep dan de kreeften uit het water. Breek de scharen eraf. Open elke schaar door er een stevige tik met een groot mes op te geven. De weerbarstige scharen kunnen eventueel ook gebroken worden met een notenkraker. Snij de kreeften in de lengte in twee. Verwijder het darmkanaal uit de staart van de kreeften. Haal het zakje gevuld met steentjes uit de koffer van de kreeften (boven in de kop).

Bereidingswijze

Schik de halve kreeften met de vleeskant naar boven in een ovenschotel. Leg er de gebroken scharen bij. Verdeel de tomatenblokjes over de kreeft. Bestrooi met basilicum en knoflook. Leg de koude boter, die eveneens in stukjes werd gesneden op de kreeften. Schuif de kreeften de oven in die staat afgesteld op 220 graden. Baktijd : 10 a 15 minuten. Overgiet de kreeften zeer regelmatig met de boter. Op die manier blijft het kreeftenvlees sappig. De boter mag echter niet bruinen. Giet eventueel een klein scheutje water in de ovenschotel. De kreeften zijn gaar als ze er heerlijk diep rood uitzien en het vlees een hagelwitte en stevige textuur heeft verkregen.

Serveertips

Serveer meteen.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bollekentwee
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies