Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Urker dikkoek

Door: kiekendiefje

  • Regionaal
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


(dikke) plakken ontbijtspek
2-3 eieren
circa 500 gr (volkoren)meel of bloem
1 zakje gedroogde gist
melk
rozijnen en krenten naar smaak (en vroeger naar portemonnee)


Verder heb je nodig


Hapjespan met deksel


Dikkoek is een gemakkelijk gerecht om zelf te maken,omdat de verhoudingen van de ingredienten er niet zo erg op aan komt.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oorsprong van dit recept:Bakkerij Brouwer bakt de echte Urker dikkoek, ook wel 'maaierskoek' genoemd. Dikkoek is een zeer oud gerecht. Toen Urk nog een eiland was, kwamen twee keer per jaar de maaiers van het vasteland over om de Urker weilanden te maaien. Zij kregen dikkoek te eten, omdat het zo goed vulde en een goede basis voor het zware werk legde. De koek wordt, net zoals pannenkoeken, in een Koekenpan gebakken. De gerezen koek is wel 10 cm hoog, vandaar de naam. Vroeger was dikkoek echte armeluiskost, omdat je eventueel de eieren en zuidvruchten kon weglaten. Je kon dikkoek bij de bakker laten maken, maar veel vissersvrouwen bakten het zelf. Dikkoek was namelijk ook een geliefde scheeps0 en visserskost, omdat het langer houdbaar was dan brood. Dan zaten er meestal geen eieren in! Een van de grootste afnemers van dikkoek is nu het bejaardentehuis van Urk.Lees de rest bij serveer tips.

Bereidingswijze

Gist oplossen volgens gebruiksaanwijzing op het zakje. Maak een dik beslag van losgeklopt ei, meel, gist en melk, roer de krenten en rozijnen erdoor.Bak een aantal plakken spek uit (in een Hapjespan met deksel), schep het beslag er in een dikke laag overheen en laat de koek op laag vuur (met een deksel op de pan) gaar worden. Keer de koek om als de bovenkant droog en gerezen is.Lekker met een saus van custard met stroop.

Serveertip

De bakker zelf (en de andere Urkers) eten de koek nog bij speciale gelegenheden, zoals Kerst. Afhankelijk van de vraag bakt de bakker een paar keer per jaar (meestal in de wintermaanden) dikkoek. Als je zeker wilt weten of hij het heeft, moet je even van tevoren bellen! Een grote dikkoek (in de vorm van een tulband) kost zo'n F10,- in Urk.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kiekendiefje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top