Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

De Kersttopper In Nederland: Gevulde Kalkoen !

Door: mauritsenole92

  • Belgisch
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 6 personen


1 kalkoen van ca 21/2 kg, 150 g verse kastanjes, 1 flinke ui, fijngesneden, 2 teentjes knoflook, fijngesneden, 100 g 1 el boter, 1 losgeklopt ei, 150 g witbrood verkruimeld (zonder korst), 4 stengels bleekselderij, 1 appel in stukjes, 1 el fijngesneden salieblaadjes, geraspte schil van 1 sinaasappel, 3 el sinaasappelsap, 1/2 dl slankroom, zout, peper, worcestershiresaus, 2 el olie, 3 dl kippebouillon.


Verder heb je nodig


Keukentouw, braadslede.


Een van de populairste Kerstgerechten is de gevulde kalkoen. In dit ovenrecept worden onder andere voor de vulling kastanjes, bleekselderij, appels en salie gebruikt.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kalkoen minstens 30 minuten op kamertemperatuur laten komen, vulling: kastanjes kruislings inkerven en in kokend water 5 minuten koken, uit water nemen en schil met puntig mesje verwijderen, kastanjes in water met zout nog 20 min koken en afgieten, ui en knoflook in 1 el boter 5 min zachtjes bakken, ei, kastanjes, ei, knoflook, broodkruim, bleekselderij, appel, salie, sinaasappelschil en -sap mengen, zoveel room toevoegen tot een smeuiige massa ontstaat, op smaak brengen met zout, peper en worcerstershiresaus, oven voorverwarmen op 220 gr.

Bereidingswijze

Kalkoen van binnen en van buiten droogdeppen en met zout en peper bestrooien, vulling in buikholte van kalkoen aanbrengen. Kalkoen opbinden, boter en olie samen verhitten en 1/2 deel in de braadslede schenken, kalkoen erin leggen en de rest van de olie en boter erover schenken. Kalkoen in de oven 30 min braden, oven terugschakelen naar 175 gr en kalkoen in nog 11/2 - 2 uur gaar laten worden, elke 15 min met braadvet bedruipen. Halverwege de braadtijd de kalkoen met alufolie bedekken om uitdrogen te voorkomen. Wanneer het vet te donker wordt een scheutje bouillon toevoegen. De kalkoen is gaar als er bij het inprikken een kleurloze vloeistof te voorschijn komt. De kalkoen uit de oven helemaal in folie wikkelen en 15 min laten rusten, intussen voor jus aanbaksels losroeren met 1 el bouillon, Jus zeven en eventueel verdunnen met bouillon of water, op smaak brengen met zout en peper.



Deel dit recept

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Volgend recept
Top