engelse christmas(plum)pudding met brandy-boter; de echte !

  • Engels Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 12 personen

110 g kalfsniervet, geraspt (is een hard vet wat je bij de slager kunt bestellen), 110 g zelfrijzend bakmeel, 110 g witbrood, verkruimeld, 450 g gemengde krenten, gele en bruine rozijnen, 110 g bruine suiker, 1/2 tl zout, 1 tl koekkruiden, 1 el geraspte sinaasappelschil, 30 g Franse vruchtjes (fijngesneden), 75 g blanke amandelen, fijngehakt, 2 zure appel, grofgesneden, 1 middelgrote wortel fijngesneden, 3 eieren, 1 dl Guinnes bier, ca 1 dl cognac

HULPMIDDELEN

Ronde hoge vorm van 1 l inhoud, royaal ingevet, bakpapier, keukendoek en keukentouw.


De Engelse christmaspudding wordt vaak begin november al gemaakt. Zo krijgen de smaken alle tijd om door de hele pudding te trekken. De pudding heeft de naam heel lang houdbaar te zijn, maar is op zijn lekkerst tot zo'n 6 weken na bereiding. Dit is het originele recept, van mijn Engelse vriendin Janet gekregen.

Voorbereiding

Kalfsniervet, zelfrijzend bakmeel, broodkruim, krenten, rozijnen, bruine suiker, zout, koekkruiden, sinaasappelrasp, franse vruchtjes, amandelen, appel en wortel door elkaar scheppen, eieren met bier en ca 1/2 dl cognac loskloppen en aan krentenmengsel toevoegen, tot stevig maar niet te droog beslag roeren, eventueel nog wat cognac toevoegen, afdekken en een nacht in de koelkast zetten.

Bereidingswijze

Mengsel in de vorm scheppen en bovenkant afdekken met bakpapier, keukendoek er strak overheen leggen en met keukentouw vastbinden. Vorm op roostertje (of dubbelgevouwen doek) in grote pan zetten. Kokend water in de pan gieten tot 5 cm onder de bovenrand van de vorm. water aan de kook houden en pudding in ca 41/2 uur gaar laten worden, water af en toe bijvullen, pudding in de vorm laten afkoelen en tot gebruik afdekken met bakpapier en keukendoek.
Voor het serveren: pudding met vorm op rooster in pan met kokend water ca 1 uur verwarmen, pudding storten en 1/2 dl cognac er gelijkmatig over schenken. Serveren met brandy-boter (recept hieronder) of een warme vanillesaus.

Serveertips

Brandyboter: 100g roomboter met 100 g poedersuiker piekig kloppen, 25 g gemalen amandelen erdoor roeren, 4 el creme fraiche en 3 el cognac er lepel voor lepel doorkloppen, mengsel tot gebruik in de diepvries zetten en 30 min voor gebruik eruit halen.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mauritsenole92
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies