Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Rode bietjes (met appel) in het zuur

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 kg verse rode bietjes, 3 grote appels, 3 niet te kleine uien, 10 (zwarte) peperkorrels, 6 kruidnagels, 1 laurierblad, 3/8 l wijnazijn, 1/2 l water, 80 g suiker, zout


HULPMIDDELEN

Goed afsluitbare (glazen) potten


Een (h)eerlijk ouderwets recept.De appels kunnen eventueel weggelaten worden, dat is een kwestie van smaak. Omdat ook in mijn gezin de smaken verschillen (ik heb zelf liever zonder appel), wissel ik het af.

Voorbereiding

Snij loof en wortels, op 2 cm na, van de bieten af en doe ze in kokend water met wat zout. Laat ze in ongeveer 1-1.1/2 uur gaar worden (afhankelijk van de versheid en het formaat van de bieten; heel verse bieten uit onze groentetuin zijn binnen een half uur al gaar!) en neem ze uit de pan. Meteen met koud water afspoelen en schillen. Snij er met een kartelmes mooie plakken van.Schil de appels, verwijder de klokhuizen en maak blokjes van het vruchtvlees.Snij de uien in ringen.

Bereidingswijze

Schik de plakjes biet, stukjes appel en uienringen samen met de kruiden in de potten.Kook de azijn met een 1/2 l water, een mespunt zout en suiker op en giet het heet over de bieten. Na afkoelen pas afsluiten.

Serveertips

Lekker bij stamppot boerenkool of stamppot rauwe andijvie en niet te vergeten: bij sperziebonen.Ik gebruik de bietjes ook voor zure haringsalade (zoetzure bietjes, kleingesneden zure haringen en blokjes of geprakte gekookte aardappelen erdoor - roggebrood erbij geven).



Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van watdepotschaft
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top