seitan

  • Vegetarisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 kilo volkoren tarwemeel of gebuild tarwemeel en water

HULPMIDDELEN

Zeef en kom


Zelf maken. Gemakkelijk,goedkoop en plezierig
En vooral heel lekker en voedzaam als de vleesvervanger bij uitstek

Voorbereiding

Maak in een grote kom een deeg van het meel met zoveel water dat het deeg van de handen loslaat; het moet als een oorlelletje aanvoelen.Kneed het tot het en elastische bal wordt, 10 tot 15 minuten ; of in de keukenmachine op een veel snellere manier.
Zet het dan onder water en laat het minstens 10 minuten rusten; neem het uit het water en verdeel het in 4 hanteerbare stukken. Neem een stuk deeg en kneed het in het weekwater tot dat melkachtig is geworden: het is het zetmeel dat in het water oplost.Het deeg begint eerst uit elkaar te vallen, de gluten komen vrij: dat zijn de elastische, witte, draadachtige deeltjes die er in zitten, nu nog gemengd met zemelen en zetmeel.We moeten nu zemelen en de rest van het zetmeel wegwassen en de gluten tot een bal vormen. Dat gaat het beste ddoor het deeg in een zeef te doen.Hang die zeef in een tweede kom met vers water tot het water in de kom weer melkachtig is geworden.Ververs het water telkens wanneer het met zetmeel verzadigd is. Het deeg begint dan langzamerhand elastisch en weer kneedbaar te worden.
Herhaal dit proces met alle stukken deeg net zolang tot je een elastische stijve bal glutendeeg overhoudt.Spoel de zemelen die er nog in zitten uit door de bal onder de lopende kraan voortdurend te kneden. Vorm dan van de gluten een broodje waarvan je plakjes van circa 1 cm dik afsnijdt.Dompel deze plakken in kokend water en laat ze koken tot ze boven komen. Spoel ze grondig af met koud water. Nu zijn ze klaar voor verder verwerking.

Bereidingswijze

SEITAN I:
3 koppen gluten (hierboven klaargemaakt)
10 cm kombu (zeewier speciaal om bouillon te maken)
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1/4 a1/2 kop sojasaus of tamari
Doe alles in een pan en voeg zoveel water bij dat het geheel vrijwel onder staat. Laat 1 a 2 uur koken. Wil je de seitan langer bewaren neem dan meer sojasaus en laat het vocht helemaal inkoken

SEITAN II:
3 koppen gluten in plakken van 1 cm
frituurolie
10 cm kombu
1 eetlepel fijngehakte verse gember;
1/4 a 1/2 sojasaus
Droog de stukken gluten goed af met een doek.
frituur ze in hete olie tot ze goudbruin zijn.Laat ze uitlekken op keukenpaier en kook ze dan als in het vorige recept. Gebruik wat meer sojasaus om een evenwicht met de olie te vormen.
VARIATIE:
gebruik verse of gedroogde tuinkruiden, ui, knoflook enz. om de bouillon mee te kruiden. Maak zelf je favoriete bouillon en laat het me weten

Serveertips

Na dit heel plezierige werk (het is een fantastisch gevoel ,van gewoon een hoop bloem en water iets totaal anders te creeeren) kan je aan de slag om seitanschotels op tafel te toveren. een betere vleesvervanger bestaat er niet

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bizie_lizie
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies