Honing-ijs

  • Frans Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

3,5 dl melk - 2 eierdooiers - 50 gr griessuiker - 0,75 dl 1 el slagroom - 1 dl sterk smakende honing, zoals lavendel, millefleur of rozemarijnhoning


"Glace au miel". Ten tijde van de roerige periode van de Renaissance leerden de Fransen van de Italianen de kunst van de ijsbereiding. Vruchtensorbets werden zeer op prijs gesteld en sorbets werden bijzonder populair in de Parijse cafes na de opening, in de 17de eeuw, van Cafe Procope, genoemd naar zijn eigenaar, dat gespecialiseerd was in ijs en sorbets. Tot aan het einde van de 19de eeuw was er in Parijs in de Rue Glaciere een groot ondergronds pakhuis waarin ijs lag opgeslagen. Het ijs werd 's winters aangevoerd vanuit de bergen en verkocht aan ijsventers of welgestelde Parijzenaars.

Bereidingswijze

Breng in een steelpannetje de melk aan de kook. Klop in een andere steelpan de eierdooiers samen met de suiker en voeg al kloppend in een dun straaltje de melk toe. Zet de pan op een laag vuur en kook het mengsel als een custard, onder voortdurend roeren, maar zonder het aan de kook te laten komen, totdat het mengsel na 5 a 6 minuten aan een lepel blijft plakken. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Zeef de afgekoelde custard in de kom van een blender. Voeg de slagroom en de honing toe en laat de blender zo'n 2 minuten op hoge snelheid draaien tot het mengsel dik en schuimig is. Giet het mengsel in een ijsmachine en bevries het volgens bijbehorende gebruiksaanwijzingen.

Serveertips

Schep voor het opdienen bolletjes ijs in coupes of in schaaltjes. Bedruip het ijs met wat extra honing. Dien het honing-ijs op met amandelkoekjes of gemengde rode vruchten als bosaardbeien, frambozen of rode bessen, gegarneerd met lavendel.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbolleken

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De pan heeft een doorsnede van 20 cm.

van 74,9
Alleen vandaag 64,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Op zoek naar inspiratie voor het meest bijzondere diner van het jaar? Met deze verzameling kerstrecepten zet je een geslaagd menu op tafel. … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies