Javaanse kip met nasi kuning

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 grote kip (ca 1,5 kg)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
2 tl sambal oelek
2 el limoensap
2 el ketjap manis
Voor de nasi:
200 g langkorrelrijst
3,5 dl kokosmelk (blik)
1 tl zout
1,5 tl geelwortel (kunjit)
4 sprietjes sereh (citroengras) (of mespuntje serehpoeder)
Voor de saus:
1 dl kokosmelk (blik)
3 el bruine basterdsuiker
peper en zout


Voorbereiding

De kip van binnen en buiten wassen en droogdeppen met keukenpapier.
Sjalotjes snipperen. Pers het teentje knoflook er boven uit. Mengen
met de sambal, limoensap en ketjap en de kip hiermee inwrijven. Een
uurtje in laten trekken.

Bereidingswijze

Intussen de nasi maken. Hiervoor de rijst in een zeef net zo lang
spoelen tot het lekwater helder is. De rijst een half uur laten weken
in koud water. Uit laten lekken. Kokosmelk, zout, kunjit en sereh
toevoegen en de rijst gaar koken volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Eventueel nog afgieten en zonder deksel op de laagste
hittebron droog stomen. Wie liever witte rijst bij de kip serveert
kan de geelwortel weglaten.
Voor de saus van de kip intussen de kokosmelk met de bruine suiker
aan de kook brengen en de kip met de marinade toevoegen. De kip een
half uur in de saus smoren. Van tijd tot tijd omdraaien.
De kip met peper en zout bestrooien en vervolgens in de op 225?C
voorverwarmde oven mooi bruin en gaar braden.

Serveertips

De ingedikte saus voor het opdienen over de kip schenken.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies