Vis in zoutkorst

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Gedroogde tijm, oregano, rozemarijn en marjolein, 1/2 tl van elk - 2 vissen van 800 gr, bijvoorbeeld rode snapper, schoongemaakt, met kop en schubben - 4 takjes peterselie - 2 blaadjes laurier - ongeveer 900 gr zeer grof zeezout of zuiver zout - olijfolie

HULPMIDDELEN

Ondiepe braadslee - vleesthermometer


"Pescado a la sal", ik kan me geen sappiger bereidingswijze voorstellen om een hele vis te garen, en het is niet te geloven dat vis zo gewoon en toch zo bijzonder kan worden opgediend. "Pescado a la sal" is in de afgelopen jaren in heel Spanje aangeslagen, maar ik associeer het nog altijd met Andalusie. Laat u niet afschrikken door de enorme hoeveelheid zout die nodig is om dit gerecht te maken, het dient alleen maar als isolatiemiddel, waardoor de vis vochtig blijft en een stevigere textuur krijgt. Omdat het vel niet van de vis gestroopt wordt (dit is heel belangrijk) kan het zout niet in de vis dringen (vel en schubben worden voor het opdienen verwijderd). Zeezout ter grootte van kieseltjes is het beste, maar ook zuiver zout is goed.

Voorbereiding

Meng de gedroogde kruiden door elkaar. Strooi het mengsel in de holtes van de vis, houd 1/2 tl over. Leg ook 2 takjes peterselie en 1 blaadje laurier in elke holte. Meng het zout met 2 el water in een kommetje. Strooi een dun laagje zout over de bodem van een ondiepe blaadslee waar de vissen naast elkaar precies in passen. Schik de vissen in de braadslee, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met de rest van de kruiden. Leg een dikke laag zout op de vis, beide vissen moeten helemaal bedekt zijn. Klop het zout stevig op de vis. Verwarm de oven voor op 200? C.

Bereidingswijze

Zet de braadslee in de oven en kijk na 20 minuten in de oven. Een vleesthermometer in het dikste deel van de vis moet nu 65? C aanwijzen. Is dat nog niet het geval, schuif de vis dan weer in de oven terug, maar kijk wel uit, omdat de temperatuur snel zal stijgen. Hebt u geen vleestermometer, reken dan ongeveer 25 minuten totale baktijd. Zet de braadslee op tafel zodat de gasten de vissen kunnen zien, neem hem dan terug mee naar de keuken, breek de zoutkorst kapot en verwijder die. Leg de vissen op een werkblad, veeg eventueel het achtergebleven zout eraf en trek het vel van de bovenkant. Fileer de vissen en leg ze dan op een voorverwarmd bord of eenpersoonsborden.

Serveertips

Serveer met een of meerdere sausen zoals moresco-saus, koriandermayonaise of knoflook-peterseliesaus en knapperig vers brood.

Leuk recept? Deel het
Reacties (5)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van oleebolleken
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies