duivenkater

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 kg tarwebloem,100 gr gist,15 gr zout,3,5 dl water,200 gr suiker,75 gr boter,citroenrasp naar eigen smaak(niet te weinig),losgeklopt ei om te bestrijken.

HULPMIDDELEN

oven


Een zoet brood dat uit de Zaanstreek komt en buiten de streek bijna niet bekend is.

Bereidingswijze

Doe de helft van de bloem,de gist,het water en de helft van de suiker een zetsel wat de temperatuur van 25oC moet hebben,waarna je het 15 minuten laat rijzen.
Kneed vervolgens in snel tempo de rest van de bloem,de citroenrasp,de boter en de suiker door dit zetsel en bewerk het deeg zo stevig dat het mooi glad wordt.Dit laatste is absoluut noodzakelijk voor het verkrijgen van een duivenkater met de goede structuur.Verdeel het deeg in 2a3 bollen,en laat deze opnieuw zeker een kwartier rijzen,en vorm er dan een langgerekt brood van. Leg het op het bakblik en bestrijk het met het losgeklopte ei.Snijd met een scherp mesje schuine diagonale strepen als versiering in de broden.De uiteinde van de broden geven de indruk dat ze lichtelijk opkrullen.Laat het brood nu zeker nog een uur rijzen en bak het af bij een temperatuur van 210oC.
Baktijd 35a40 min met de oven op de hoogste stand.

Serveertips

Besmeren met roomboter en verder geen beleg.Hier in de Zaanstreek wordt het nog veel met Pasen gegeten.

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van janindezak_a
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies