Stoofpot met linzen en rozijnen

  • Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

1 kg in dobbelsteentjes gesneden lams-, rund- of kalfsvlees, 2 el olie, 1 middelgrote ui in ringen, 1/2 tl gemberpoeder, mespunt gemalen kaneel, 1 tl komijnpoeder, 1.1/2 l lams- of runderbouillon, 1 kopje linzen, 250 g rozijnen (een nacht geweekt in 150 ml wijn of water), zout en peper naar smaak, evt. 2 el honing, 1 tl oranjebloesemwater


Tip van HAK: 1 pot Bonenmix Kikkererwten, Maïs, Kidney & Bruine bonen

Oorspronkelijk recept uit de tijd van de bijbel. De stoofpan uit de oudheid heette een ilpas. Het was een brede, ondiepe schaal met een goedsluitend deksel met een gaatje om de stoom door te laten en overtollig vocht af te gieten.

Voorbereiding

De bereidingstijd is exclusief de weektijd van de rozijnen.

Bereidingswijze

Bak de dobbelsteentjes vlees in een stoofpan met deksel aan alle kanten bruin in de olie. Voeg de ui toe en lat die al roerend meebakken. Voeg de kruiden en de bouillon toe. Laat het geheel 5 minuten koken. Voeg de linzen toe, doe het deksel op de pan en laat het geheel 1 uur stoven. Voeg de geweekte rozijnen toe en laat alles met het deksel op de pan nog eens 20 minuten sudderen. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.Voor een zoetere smaak kun je de honing toevoegen.Roer vlak voor het opdienen het oranjebloesemwater door het stoofvlees.

Serveertips

Het gerecht werd oorspronkelijk geserveerd met gekookte gerst, een salade van ui-olijven-sinaasappel en vijgenkoek (zie mijn recepten).

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van watdepotschaft


Smult is een 90 pagina’s dik tijdschrift vol recepten voor de hele familie. Van cheesecake tot aan risotto, alles is stap voor stap te maken en enorm lekker! Het blad verschijnt 4x per jaar: elk seizoen ruim 60 nieuwe recepten. Deze maand bij Smult: de luxe Bredemeijer Duet Classic theepot met 70% korting! Op = op.
Bekijk de actie »

Dagdeal
Bestel nu »

Met een anti aanbaklaag.

van 11,95
Alleen vandaag 10,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

het aspergeseizoen voor geopend! Op Smulweb vind je naast de immer populaire klassieker met ham en botersaus, talloze recepten met asperges. Kijk, kies en maak vanavond nog »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies