Surinaamse kip

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 flinke kip of 1 kg. kipkarbonaadjes, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 peper (madame jeanette - toko), 2 tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree uit een blikje ,
1 1/2 kippenbouillonblokje, 2 eetlepels ketjap manis, 1 afgestreken theelepel 5-spice powder (toko), eventueel 1 theelepel adjinomoto (i.p.v. vetsin), takje selderij, beetje suiker, (zonnebloem)olie.
Hoe meer pepers, hoe pittiger het gerecht. Voor sommigen kan 1 peper al teveel zijn.

HULPMIDDELEN

Ruime braadpan.


Recept van Hindoestaanse vriend. Lekker met Surinaamse groente (zie spitskool) en rijst.
Succes verzekerd.

Voorbereiding

De kip wassen, droog deppen en in 8 stukken hakken (of door de poelier laten doen). De ui snipperen, knoflook persen, de peper van zaad ontdoen en fijnhakken. Als u het goed wilt doen dan ui-knoflook-peper in een vijzel of met een deegroller pletten tot een z.g. papje. De tomaten in stukjes snijden. Selderij fijnsnijden.

Bereidingswijze

In braadpan een flinke scheut olie (bodem bijna geheel bedekt) verhitten en hierin de ui, knoflook en peper fruiten. Vervolgens de kip toevoegen, aanbraden en even laten sudderen, regelmatig keren. De ketjap over de kip verdelen en de kip even kleur laten aannemen. De in stukjes gesneden tomaat, de tomatenpuree en wat suiker toevoegen en de bouillonblokjes boven de pan verkruimelen. De 5-spice powder toevoegen en een beetje adjinomoto erover strooien (niet te veel).
Alles goed vermengen en even laten pruttelen. Zonodig een half kopje water toevoegen en de kip op een laag vuur gaar laten worden. Pas steeds op voor aanbranden! Eventueel op smaak afmaken met een beetje extra ketjap, een scheutje tomatenk e t c h u p en een snufje suiker.
Op het laatst wat fijngesneden selderij door de kip mengen.

Serveertips

Serveren met rijst en Surinaamse groente (zie Surinaamse spitskool - dit recept geeft ook de bereiding aan van kouseband, sperziebonen of andere groenten - ).
Als fris accent geef ik er zoetzure komkommer bij (zie recept).

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (6)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

We gaan dit jaar lekker naar buiten! Met voorjaarsgerechten van Ramon Beuk en wijnadvies van sommelier Jan-Willem van der Hek. Kijk op www.lidl.nl voor het uitgebreide assortiment. … Doe mee »

Advertisement
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies