Surinaamse kip

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 flinke kip of 1 kg. kipkarbonaadjes, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 peper (madame jeanette - toko), 2 tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree uit een blikje ,
1 1/2 kippenbouillonblokje, 2 eetlepels ketjap manis, 1 afgestreken theelepel 5-spice powder (toko), eventueel 1 theelepel adjinomoto (i.p.v. vetsin), takje selderij, beetje suiker, (zonnebloem)olie.
Hoe meer pepers, hoe pittiger het gerecht. Voor sommigen kan 1 peper al teveel zijn.

HULPMIDDELEN

Ruime braadpan.


Recept van Hindoestaanse vriend. Lekker met Surinaamse groente (zie spitskool) en rijst.
Succes verzekerd.

Voorbereiding

De kip wassen, droog deppen en in 8 stukken hakken (of door de poelier laten doen). De ui snipperen, knoflook persen, de peper van zaad ontdoen en fijnhakken. Als u het goed wilt doen dan ui-knoflook-peper in een vijzel of met een deegroller pletten tot een z.g. papje. De tomaten in stukjes snijden. Selderij fijnsnijden.

Bereidingswijze

In braadpan een flinke scheut olie (bodem bijna geheel bedekt) verhitten en hierin de ui, knoflook en peper fruiten. Vervolgens de kip toevoegen, aanbraden en even laten sudderen, regelmatig keren. De ketjap over de kip verdelen en de kip even kleur laten aannemen. De in stukjes gesneden tomaat, de tomatenpuree en wat suiker toevoegen en de bouillonblokjes boven de pan verkruimelen. De 5-spice powder toevoegen en een beetje adjinomoto erover strooien (niet te veel).
Alles goed vermengen en even laten pruttelen. Zonodig een half kopje water toevoegen en de kip op een laag vuur gaar laten worden. Pas steeds op voor aanbranden! Eventueel op smaak afmaken met een beetje extra ketjap, een scheutje tomatenk e t c h u p en een snufje suiker.
Op het laatst wat fijngesneden selderij door de kip mengen.

Serveertips

Serveren met rijst en Surinaamse groente (zie Surinaamse spitskool - dit recept geeft ook de bereiding aan van kouseband, sperziebonen of andere groenten - ).
Als fris accent geef ik er zoetzure komkommer bij (zie recept).

Leuk recept? Deel het
Reacties (6)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van adeline_a


Smult is het bomvolle receptenmagazine van Smulweb voor de thuiskok! In elk nummer vind je o.a. ruim 65 lekkere en maakbare recepten voor een seizoen lang kookinspiratie. Nu bij een jaar Smult het bakboek van de bekroonde en 's werelds bekendste meesterbakker cadeau! Een dik basisboek met veel verschillende broden, gebak, onweerstaanbare taarten, koekjes en desserts. Op = op. Bestel Smult hier »

Dagdeal
Bestel nu »

Leer echt Indonesisch koken in Amersfoort!

van 58
Alleen vandaag 45
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Chai tea latte: een kruidig drankje van specerijen en melk. Op Smulweb vind je verschillende recepten om dit verwarmende drankje te maken.… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies