Apfelstrudel

  • Duits
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Voor het deeg:
300 gr patentbloem
bloem om te bestrooien
1 ei
3 el olie
125 ml handwarm water
voor de vulling:
1 kruidnagel
schil van 1 citroen
100 gr oud witbrood
1 1/2 kilo friszure appels
200 gr boter
100 gr rozijnen
1/2 borrelglas strohrum
2 theel kaneel
200 gr suiker

HULPMIDDELEN

1 (oud) tafellaken van 150 bij 70


De echte

Voorbereiding

Bestuif een ruim; werkblad met bloem. Maak het deeg van bloem, ei, 1 eetlepel olie en water. Het deeg is klaar wanneer het makkelijk loslaat van het werkblad. Kneed het deeg in de vorm van een afgeplatte bal, besprenkel het met ? eetlepel olie, dek af met een verwarmde schaal, en laat 45 minuten rusten. Stamp de kruidnagel in een vijzel fijn. Rasp de schil van de citroen. Pluk het brood in kleine stukjes en bak het al omscheppend in circa 25 gram hete boter goudbruin. Verkruimel het brood met een vork nog wat fijner. Schil de appelsl Verwijder steelaanzet en klokhuis en snijd de appel in schijfjes. Span het doek over een tafelblad en bestuif royaal met bloem

Bereidingswijze

Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit. Verdeel er een ? eetlepel olie over. Steek nu de handen met de rugkant naar boven onder het deeg en rek het deeg vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de rand van een lange zijde van de tafel. Zet het deeg vast en rek het vervolgens op dezelfde wijze op naar de tegenovergestelde tafelrand, zonder dat het daarbij scheurt. Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie. Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 x 100 cm. Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 gram gesmolten boter over het deeg. beleg het deeg met de appelschijfjes; houd daarbij eenderde ddel aan een korte zijde vrij. Verdeel achtereenvolgens de rozijnen en het citroenrasp over de appelschijfjes. Besprenkel de vulling met rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi met kaneel en suiker. Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling belegd is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel zichzelf oprolt. Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt. Bestrijk een bakblik met boter en snijd afhankelijk van het formaat van het bakblik de strudel in 2 of 3 stukken. Leg op het bakblik en verdeel er de resterende boter over. Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175 graden C. gaar. Bestrooi de strudel met suiker en serveer warm

Serveertips

Lekker met vanilleijs, en/of halfstijfgeslagen slagroom

Leuk recept? Deel het
Reacties (7)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van demelza_v

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Zet met gemak de lekkerste salades op tafel!

van 39,99
Alleen vandaag 30,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies