
Voor het deeg:
300 gr patentbloem
bloem om te bestrooien
1 ei
3 el olie
125 ml handwarm water
voor de vulling:
1 kruidnagel
schil van 1 citroen
100 gr oud witbrood
1 1/2 kilo friszure appels
200 gr boter
100 gr rozijnen
1/2 borrelglas strohrum
2 theel kaneel
200 gr suiker
1 (oud) tafellaken van 150 bij 70
De echte
Bestuif een ruim; werkblad met bloem. Maak het deeg van bloem, ei, 1 eetlepel olie en water. Het deeg is klaar wanneer het makkelijk loslaat van het werkblad. Kneed het deeg in de vorm van een afgeplatte bal, besprenkel het met ? eetlepel olie, dek af met een verwarmde schaal, en laat 45 minuten rusten. Stamp de kruidnagel in een vijzel fijn. Rasp de schil van de citroen. Pluk het brood in kleine stukjes en bak het al omscheppend in circa 25 gram hete boter goudbruin. Verkruimel het brood met een vork nog wat fijner. Schil de appelsl Verwijder steelaanzet en klokhuis en snijd de appel in schijfjes. Span het doek over een tafelblad en bestuif royaal met bloem
Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit. Verdeel er een ? eetlepel olie over. Steek nu de handen met de rugkant naar boven onder het deeg en rek het deeg vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de rand van een lange zijde van de tafel. Zet het deeg vast en rek het vervolgens op dezelfde wijze op naar de tegenovergestelde tafelrand, zonder dat het daarbij scheurt. Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie. Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 x 100 cm. Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 gram gesmolten boter over het deeg. beleg het deeg met de appelschijfjes; houd daarbij eenderde ddel aan een korte zijde vrij. Verdeel achtereenvolgens de rozijnen en het citroenrasp over de appelschijfjes. Besprenkel de vulling met rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi met kaneel en suiker. Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling belegd is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel zichzelf oprolt. Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt. Bestrijk een bakblik met boter en snijd afhankelijk van het formaat van het bakblik de strudel in 2 of 3 stukken. Leg op het bakblik en verdeel er de resterende boter over. Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175 graden C. gaar. Bestrooi de strudel met suiker en serveer warm
Lekker met vanilleijs, en/of halfstijfgeslagen slagroom
Jeroen94 03-12-2010
ik heb eigenlijk eerder een vraagje. voor hoeveel personen is dit recept?
aze123 23-03-2001
Tien jaar reeds heeft mijn man beloofd om apfelstrudel te maken,dank zei dit recept is het eindelijk gelukt.Nu mag hij geen tien jaar meer wachten.Bedankt en groetjes van Nicole.Je staat ook op mijn pagina
samantha_beer 04-10-2000
Mam lekker die strudel, hoop dat we hem snel nog een keer gaan maken,
het is mijn lievelingsgebak
Doei Sammie
jos_v_p 10-09-2000
hoe wist je dat dit mijn favoriete appelgebak is
heb hem favoriet gezet en ga heb maken om deze te vergelijken met mijn recept.
Jos
jos_v_p 10-09-2000
hoe wist je dat dit mijn favoriete appelgebak is
heb hem favoriet gezet en ga heb maken om deze te vergelijken met mijn recept.
Jos
Smulweb is uitgeroepen tot beste en populairste Website van het Jaar 2017 in de categorie Culinair! Een grotere waardering dan het winnen van deze prijzen is er niet.… Lees verder »
Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »