Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Koninginnedag: oranjekoek

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

?h nootmuskaat
?h 1 sinaasappel
?h 1 pakje spijs (350 g)
?h 1 citroen
?h 1 el Oranjebitter of Jaya (likeur)
?h 2 eieren
?h 2 tl gemalen anijszaad
?h 35 g boter
?h 75 g geconfijte oranjeschil
?h 175 g poedersuiker
?h 225 g witte basterdsuiker
?h 350 g zelfrijzend bakmeel



Koninginnedag

Bereidingswijze

Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de in stukjes gesneden boter, 1 ei en 1/2 dl water een soepel deeg. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil dun af. Meng de sinaasappelrasp, een snufje nootmuskaatpoeder, wat zout, de anijspoeder en de geconfijte sinaasappelschil door het deeg. Verwarm de oven voor op 200(C. Beleg de bakplaat met bakpapier en rol het deeg hierop uit tot een dunne lap van 3/4 cm. Snijd de lap doormidden. Scheid het tweede ei in dooier en eiwit. Meng het spijs met de eidooier en de schoongeboende en dun afgeraspte citroen. Bedek een helft van het deeg zo gelijkmatig mogelijk met het spijs. Dek af met de andere helft deeg en druk de randen netjes dicht. Bak de koek in het midden van de oven in 30 min. gaar. Zeef het poedersuiker en klop er met de helft van het eiwit en de likeur een stevig, glanzend glazuur van. Neem de koek uit de oven, laat deze 10 min. afkoelen en giet het glazuur erover. Verdeel het met een glad mes gelijkmatig over de bovenkant. Snijd de koek in blokken van 3 bij 3 cm.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerst_pasen_2
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top