Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

MOUSAKA

  • Grieks
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

1 kg aubergines

1 kg gehakt

500 g uien

1,5 kg vastkokende aardappelen

olijfolie

1 tl kaneel

0,5 tl kruidnagel

0,5 tl nootmuskaat

1 tl peper

3 blaadjes laurier

2 grote bouillonblokjes

5 eieren (het eiwit

flinke lepel tomatenpuree of ketchup

paneermeel



Voor de bechamelsaus:

5 eieren (het eigeel)

5 el meel

1 l melk

75 gr boter

200 g geraspte kaas

paneermeel


HULPMIDDELEN

Een groot bakblik.

moussaka vulling en gefrituurde aubergines

de aangegeven 10 min. voorbereiding kloppen niet, maar de smaak is ongelooflijk!


De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna.

Voorbereiding

1. De aubergines in redelijk dunne plakken snijden, helemaal inzouten en zeker twee uur laten intrekken.

2. De aubergines goed afspoelen en afdrogen (dat gaat heel makkelijk in de centrifuge van de wasmachine). Als ze droog zijn, moeten ze gefrituurd worden en daarna even opzijgelegd worden.

3. Aardappels schillen in in 15 minuten nog net niet gaarkoken. Vervolgens af laten koelen, in plakken snijden en opzij zetten.

Bereidingswijze

1. Uien schillen en zo fijn mogelijk snijden. In de olijfolie aanbakken en daarna het gehakt erbij doen, samen met de bouillonblokjes, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en laurier. Vervolgens de tomatenpuree of ketchup erbij en rustig laten indikken.

2. Spilts de 5 eieren. Het eigeel leg je apart voor de bechamelsaus. De eiwitten worden stijfgeklopt en door het gehaktmengsel gespateld.

3. Groot (Grieks) bakblik helemaal met olijfolie insmeren en de bodem bedekken met plakken aardappel. Strooi hierover wat paneermeel en zout. Vervolgens een laag aubergines, dan een laag gehakt, dan weer aubergines: net zolang tot alles op is. Over de bovenste laag weer wat paneermeel.

4. Verwarm de over voor op 250 graden.


5. Bechamelsaus:
Smelt in een grote pan de boter en voeg er het meel aan toe tot er een papje ontstaat. Voeg in kleine beetjes, onder voortdurend roeren de melk toe, samen met het bouillonblokje en eventueel wat peper. Roer net zo lang tot er een dikke homogene massa is ontstaan zonder klonten (dit gaat heel goed met de mixer, met de pan op het vuur). Zet het vuur uit en roer er vervolgens de geraspte kaas doorheen. Daarna de 5 eigelen.



6. Giet de bechamelsaus over de moussaka, bedek alles goed en bestrooi hem met paneelmeer en wat klontjes boter.

7. Zet de moussaka in de oven en laat hem 3 kwartier staan. Als de bechamelsaus te donker wordt, leg er dan een laag aluminiumfolie overheen, met de glimmende kant naar onder.



Leuk recept? Deel het
Reacties (31)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nanka
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Eenvoudig koken met een prachtige presentatie: dát is The New Easy van Donna Hay. Nu cadeau bij Smult: samen van € 49,75 voor € 29,95! »… Lees verder »

Ontdek culinair Nederland van 12-14 februari in Utrecht! Bekende koks koken en presenteren live, er zijn wijn- en bierproeverijen, workshops en beleef de Academy for Masterchefs. Mis het niet en krijg nu via Smult 2 kaarten voor slechts € 15 (50% korting!) … Lees verder »

Top