Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Romige linzen

Romige linzen

Door: marcdepester

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 09-04-2018

Ingrediënten 4 personen


1 ui, fijngehakt
2 wortelen, fijngehakt
2 stengels selderij, fijngehakt
6 stengels snijbiet, in repen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 aardappelen, in stukken
1 tomaat, in stukken
400 g groene linzen
scheutje droge witte wijn
1 l groentebouillon
1 laurierblad
1 el tijm, gehakt
enkele takjes peterselie, gehakt
125 ml room
1 el rode wijnazijn


Tags


Deze basis linzenbereiding kan je doorheen de seizoenen perfect aanpassen. Pompoen of paddenstoelen in de herfst, jonge worteltjes in het voorjaar, bietjes of kerstomaatjes in de zomer en pastinaak in de winter. Voor elk wat wils. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Zet een pan met wat olie op het vuur en fruit hierin de ui.
-Doe de selderij, knoflook, wortel en snijbietsteeltjes erbij wanneer de uien glazig zijn.
-Giet, wanneer alles begint te bruinen en lekker zacht is, de witte wijn erbij.
-Roer met een houten lepel de onderkant van de pan proper: de aanbaksels geven veel smaak aan het geheel.
-Wanneer de wijn is weggekookt, mogen de aardappelen, tomaat, linzen, tijm, laurier en het grootste deel van de bouillon erbij.
-Laat alles sudderen tot de linzen gaar zijn. Hou in de gaten of alles niet te droog wordt, voeg anders wat bouillon toe.
-Zitten er nog grote stukken aardappel of tomaat tussen de linzen, dan mag je die wat pletten, zo zorgen ze voor nog meer smeuîgheid.
-Meng alles goed en roer er beetje bij beetje de snijbietrepen door.
-Laat ze slinken en giet dan de room erbij.
-Laat nog even pruttelen en kruid goed af met peper en zout, olijfolie en rode wijnazijn.
-Strooi er de gesnipperde peterselie over.

Tags

Serveertip

Lekker met geroosterde tomaten:
-Snij tomaten doormidden en leg ze met hun snijvlak naar boven in een Ovenschaal, druppel er wat olie over en kruid met rozemarijn, tijm en zout.
-Zet 15 tot 20 minuten in de oven.

Bron

VTM



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top