Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Rode kool
  5. Oudhollandse jachtschotel rode kool rundvlees appels en aardappelpuree

Oudhollandse jachtschotel rode kool rundvlees appels en aardappelpuree

Door: pwiggers

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-01-2018

Ingrediënten 4 personen


Hachee
Restant gebraden rundvlees (plm. 250 tot 300 gram) of 300 gram hacheevlees
5 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel roomboter
1 laurierblad
2 kruidnagels of ½ theelepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel witte natuurazijn
1 eetlepels suiker
1 plakje ontbijtkoek
Scheutje rode wijn
Peper, zout naar smaak

Rode kool
Kleine rode kool (plm. 600 gram)
1 sjalotje
2 eetlepels roomboter
Peper, zout
2 theelepels kaneelpoeder of 1 kaneelstokje
1 eetlepel suiker
1 laurierblaadje
1 theelepel kruidnagelpoeder of 3 kruidnagels
1 flinke appel, liefs goudreinet of elstar
1 eetlepel maïzena
Eventueel 2 eetlepels jam (pruimen, bosbessen, craneberry of marmelade)

Aardappelpuree
750 gram kruimige aardappelen
Zout, peper, nootmuskaat naar smaak
2 dl melk
25 gram roomboter

Extra 1 appel, geschild en in dunne plakjes verdeeld

Paneermeel+ boter


Verder heb je nodig


Pannen voor de rodekool en aardappelpuree
stoofpan of Hapjespan voor de hachee
ovenschaal

Zalige ovenschotel,; goed voor te bereiden en heerlijk voor een koude dag

Ik had wat rundvlees over van een vorige dag en een halve (van een grote) rodekool.
Daardoor kwam ik op het idee of hiermee een lekkere jachtschotel te maken (jachtschotels maak je meestal van vlees van de jacht, maar met rundvlees ook heerlijk).
Lekker met wat zachtzure appels als tussenlaag.
We hebben hiervan gesmuld.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Hachee

Gebruik je vers hacheevlees, braadt dit dan rondom bruin in de zonnebloemolie.
Haal het vlees uit de pan en bak in het overgebleven vet de in halve ringen gesneden uien lekker bruin.
Gebruik je een restant rundvlees dan snij je dit in stukken en voegt het nu bij de gebakken uien.
Blus af met de rode wijn en voeg zoveel water toe dat het vlees en de uien net niet onder staan.
Doe het laurierblad, kruidnagels of kruidnagelpoeder, azijn, suiker, peper, zout en de plak ontbijtkoek (in stukken) erbij. Roer alles goed door en laat de hachee met het verse vlees minimaal 2 uur zachtjes sudderen en met het restant vlees plm. 45 minuten sudderen.
Is de hachee te dun, bindt de hachee dan met de met wat water aangelengde maïzena.

Rode kool
Was de rode kool. Schaaf de rodekool of snij deze in smalle reepjes.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in de pan. Bak hierin de ui glazig.
Voeg de rodekool toe en bak deze heel even mee.
Doe het kaneelstokje, laurierblad, kruidnagelpoeder, zout, azijn en suiker in de pan.
Roer alles goed door.
Voeg 1 dl water toe. Breng de rodekool aan de kook.
Doe het deksel op de pan en laat de rodekool - onder af en toe roeren - in plm. 20 - 30 minuten gaar worden. Is het vocht teveel verdampt dan nog wat water toevoegen.
Verwijder het kaneelstokje en het laurierblad.
Leng de maïzena aan met wat water en bind de rodekool met de maïzena.
Voeg eventueel nog een jam naar smaak toe en roer goed door.
Proef ! Niet naar je zin, dan nog wat van het één en ander toevoegen.

Aardappelpuree
Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk erbij. Verwarm de melk samen met de aardappelen.
Roer de boter erdoor.
Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Ik hou van een wat grove aardappelpuree. Wil je dat niet mix de puree dan met een gewone handmixer.
Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 180 graden hetelucht.
Doe onderin de Ovenschaal de hachee.
Verdeel daarbovenop de rode kool.
Dan komen de dunne plakjes appel aan de beurt en daarna de lekkere smeuïge aardappelpuree.
Strooi wat paneermeel over de puree en verdeel wat vlokjes boter erover.

Zet de schaal plm. 30 €" 45 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de puree een mooie goudbruine kleur heeft gekregen en alles lekker warm is.

Tags, , ,

Serveertip

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Kies dan voor rodekool uit een pot of uit de diepvries.
En nog gemakkelijker met kant-en-klare aardappelpuree of aardappelpureepoeder van een bekend merk.
De hachee lijkt me het beste om zelf te maken of bij de slager te informeren.



Deel dit recept

Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top