Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Ovenschotel broccoli met champignons gedroogde tomaten en spekreepjes

Door: pwiggers

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


Plm. 600 gram broccoli
1 eetlepel zonnebloemolie of de olie van de gedroogde tomaten
150 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
Plm. 100 gram witte champignons, schoongemaakt in plakjes
3 tot 4 gedroogde tomaten op olie (uitgelekt en in reepjes gesneden)

Aardappelpuree
700 gram kruimige aardappelen
plm.1,5 dl warme melk
20 gram roomboter
zout
versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat

Plm. 75 gram geraspte belegen kaas


Verder heb je nodig


Pan voor de aardappelen
wok voor de broccoli
ovenschaal

Gesmuld van deze heerlijke ovenschotel met broccoli.

Mijn man Rob en ik zijn beiden niet echt dol op broccoli als groente. Broccolisoep lusten we graag en nu weten we dat we broccoli in een ovenschotel, gecombineerd met aandere groenten wel erg lekker vinden. Dus: hou je niet van broccoli, probeer dan eens deze ovenschotel.
Voor vegetariërs zijn de spekreepjes goed te vervangen door een zachte blauwe kaas.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak eerste de aardappelpuree.
Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Laat de gare aardappelen goed droogstomen.
Voeg de roomboter en de warme melk bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper of mix de aardappelen met een gewone Mixer (geen staafmixer !).
Maar de puree op smaak met peper en zout.

Maak de broccoli schoon en verdeel de broccoli in kleine roosjes.
De steel wordt niet gebruikt, maar kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een lekkere romige broccolisoep.

Verhit de olie in de wok en bak hierin de spekreepjes knapperig en bruin.
Voeg de ui- en knoflooksnippers toe en bak ze even mee tot glazig.
Voeg de plakjes champignons toe en bak die ook even mee.
Doe de broccoli-roosjes erbij en schep alles goed door elkaar.
Doe ½ dl kippenbouillon (van tablet) bij de broccoli. Zet de deksel op de wok en laat de broccoli in plm. 5 €" 7 minuten (afhankelijk van de grootte van de roosjes) beetgaar worden.
Is er nog teveel vocht over, giet dat dan even af. (Bij mij was bijna al het vocht verdwenen !)
Roer de reepjes gedroogde tomaten door de broccoli.

Nu kun je de broccoli door de aardappelpuree mengen en het geheel in een vuurvaste schaal doen of je doet de broccoli eerst in een vuurvaste schaal en verdeelt de puree erover. (Ik heb alles door elkaar gedaan).

Strooi de geraspte kaas over de schotel en zet de schotel plm. 30 €" 45 minuten in het midden van de op 200 graden (boven- en onder-warmte) voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen

Tags, , , , ,

Serveertip

In plaats van broccoli zijn bloemkool of spruitjes ook lekker in deze ovenschotel.
Vegetariërs kunnen in plaats van de spekreepje ook een zachte soort gorgonzola gebruiken.



Deel dit recept

Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top