Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Fusion keuken
  5. Spruitjes
  6. Pittig romige spruitjes met champignons spekjes kerrie en chilisaus

Pittig romige spruitjes met champignons spekjes kerrie en chilisaus

Door: pwiggers

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 10-11-2017

Ingrediënten 4 personen


Wokken:
500 g spruitjes
1 kruidenbouillontablet
200 gram magere spekreepjes of €"blokjes
1 eetlepel zonnebloemolie
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
1 kleine prei, schoongemaakt, kleingesneden
150 gram (kastanje)champignons, schoongemaakt in plakjes
1 afgestreken eetlepel kerriepoeder
1 flinke theelepel sambal oelek
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels zoete chilisaus
Plm. 50 ml kookroom of slagroom

Extra voor de ovenschotel
Plm. 800 gram kruimige aardappelen
2 dl melk
30 gram roomboter
zout
versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat


Verder heb je nodig


Pan(nen)
wok
eventueel ovenschaal
vergiet of zeef

Spruitjes voor wie ze niet lust...

Zo lust iedereen wel spritjes. Roergebakken met spekreepjes, champignons, ui en knoflook. En lekker gekruid met wat sambal, kerriepoeder en zoete chilisaus.
Je kunt de spruitjes gewokt als bijgerecht eten of afgedekt met aardappelpuree als ovenschotel.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden.
Kook de spruitjes een paar minuten voor in kruidenbouillon (plm. 5 minuten).
Giet de spruitjes af in een zeef of vergiet en spoel ze af met koud water, zodat de spruitjes niet doorgaren.

Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin het spek goudbruin en knapperig. Bak de ui- en knoflooksnippers even mee tot glazig,
Voeg dan de champignons en de prei toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de kerrie en de sambal toe en bak al roerend mee tot de kerrie gaat geuren.
Voeg de beetgare goed uitgelekte spruitjes, de tijm en een scheutje room toe.
Zo heb je al een heerlijk wokgerecht, lekker met aardappelen of rijst.

Maar kies je voor de ovenschotel dan moet je die nog maken.
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk erbij. Verwarm dit samen met de aardappelen. Voeg de boter toe.
Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Ik hou van een wat grove aardappelpuree. Wil je dat niet mix de puree dan met een gewone Mixer.
Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Doe het spruitenmengsel in de ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi eventueel met geraspte kaas of paneermeel.
Zet de schaal in de oven tot het geheel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Tags, , , , , , ,



Deel dit recept

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top