Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Kruidig geroosterde gans met portsaus

Door: marcdepester

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


1 gans (van ongeveer 1,9 kg)
3 clementines
2 uien (partjes)
3 wortels (geschild, grote stukken)
3 stengels groene selder
3 takjes rozemarijn
sherry (of port) 1 scheut
bloem 1 el
kippenbouillon 250 ml
laurier 2 blaadjes
olijfolie

Voor de kruidenrub :
steranijs 2 stukken
venkelzaad 1 tl
korianderzaadjes ½ tl
szechuanpeper ½ tl
kruidnagels 4
bruine suiker 1 tl
zout ½ tl
peperkorrels ½ tl



Feestelijk lekker ! 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Verwarm de oven voor op 180°C.
-Plet alle specerijen voor de kruidenrub in een vijzel fijn.
-Spoel de gans, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met olijfolie en de kruidenmix.
-Schrob de clementines onder koud water, dep ze droog, prik ze in met een vork en stop ze in de holte van de gans, samen met 1 takje rozemarijn.
-Doe de ui, wortel, selder, laurier en de overige rozemarijn in een braadslee met rooster en overgiet met 150 ml water.
-Leg de gans op de rooster en zet 1 uur in de oven.
-Verlaag de temperatuur naar 140°C en laat nog 2 uur verder roosteren. Maak intussen een bijgerecht naar keuze, bijvoorbeeld kaneelappeltjes en veenbessencompote.
-Prik met een naald in de gans: als het vocht helder is, is de gans gaar. Neem uit de oven, wikkel de vogel in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten.
-Schep de groenten uit de braadslee.
-Zet ze op het vuur, blus met port (of sherry) en de bouillon, roer de aanbaksels los en laat 3 minuten inkoken.
-Bind met de in een scheutje water losgeroerde bloem en laat nog 2 à 3 minuten pruttelen.

Tags

Bron

Libelle



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top