Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

brosse hazelnootkoekjes

  • Europees
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

125 gr. hazelnoten,
125 gr. ongezouten roomboter
100 gr. bloem
80 gr. lichte basterdsuiker
1 1/2 tl. zout



Op internet zie je erg veel =inheritrecepten voor hazelnootkoekjes, en omdat ik hazelnootkoekjes lekker vind heb ik daar eens goed naar gekeken. Het viel mij op dat veel hazelnootkoekjes vooral veel bloem en suiker bevatten en maar weinig hazelnoten, de hoogste tijd om daar eens verandering in te brengen.Voor mijn hazelnootkoekjes heb ik een deel van het bloem vervangen door fijn gemalen hazelnoten, een soort hazelnotenmeel dus. Ik heb de hazelnoten natuurlijk eerst even geroosterd om er nog meer smaak aan te geven. Het resultaat was een partij =inheritheerlijk brossige hazelnootkoekjes die ook écht naar hazelnoot smaakten.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden en zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier, leg de hazelnoten op de bakplaat en rooster deze zo'n 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze een klein beetje afkoelen en verwijder indien nodig zoveel mogelijk de bruine velletjes. Door het roosteren krijgen de hazelnoten nog meer smaak.

Het verwijderen van de velletjes gaat het makkelijkst door de geroosterde hazelnoten tussen een theedoek te vouwen en daar goed overheen te rollen met je handen. Haal de schone noten er tussen uit en herhaal zo vaak als nodig tot de hazelnoten goed schoon zijn. Laat de ovenplaat klaar staan voor zo en verhoog de oventemperatuur vast naar 180 graden.

Weeg 100 gr. hazelnoten af en maal deze net zolang in je Keukenmachine tot je een poeder hebt, dit poeder moet zo fijn mogelijk zijn zodat je het zo makkelijk als meel kunt gebruiken. Let op dat je niet te lang door gaat omdat de hazelnoten anders de olie gaan verliezen en in een pasta veranderen.

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de basterdsuiker, het zout en de fijngemalen hazelnoten toe. Meng alles goed door elkaar met een garde en snijd daarna de koude roomboter in de beslagkom met twee messen in kleine blokjes en kneed tot je een dikke bal deeg hebt. Maal de resterende 25 gram hazelnoten grof in je keukenmachine of hak ze fijn met een koksmes, je moet kleine stukjes hazelnoot over houden.

Strooi de fijn gehakte hazelnoot over het deeg en kneed nogmaals goed door elkaar. Kneed er 30 kleine bolletjes van of 15 grotere en verspreid deze over de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes een beetje plat tot ze circa één halve centimeter dik zijn. Schuif de ovenplaat in de oven en bak de koekjes in 10 tot 15 minuten op 180 graden.

De koekjes zijn klaar als de randen van de koekjes lichtbruin beginnen te verkleuren. Haal de bakplaat uit je oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat. In het begin zijn ze nog erg zacht maar naarmate ze afkoelen worden ze harder. Zijn de koekjes afgekoeld en hard dan leg je ze nog even op een bakrooster zodat ook de onderkant droog kan worden.

Bewaar de hazelnootkoekjes in een afgesloten pot of trommel en leg eventueel een velletje keukenpapier onderin, zo blijven je koekjes heerlijk krokant en bros.

Tags,

Bron

Http://kookidee.nl/recepten/gebak/heerlijk-brossige-hazelnootkoekjes/



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kitty34
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top