Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Bruine bonen potje van Oma

Door: pwiggers

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 2 personen


1 literpot bruine bonen, in een vergiet afgespoeld onder warm water en goed uitgelekt.
plm. 100 gram mager gerookte spek in blokjes of reepjes
1 flinke ui, gepeld en gesnipperd
1 flinke appel, liefst Elstar, geschild, klokhuis verwijderd, in blokjes gesneden.
1 rode punt paprika, schoongemaakt in kleine blokjes gesneden
1 dunne prei, schoongemaakt in smalle ringen gesneden
1 eetlepel witte natuurazijn
1 eetlepel milde mosterd
4 eetlepels keukenstroop
2 theelepels gedroogde tijm


Verder heb je nodig


Hapjespan of wok
vergiet


Mijn moeder maakte op zaterdag vaak bruine bonen of capucijners omdat dit behoorlijk snel klaar was en we het allemaal erg lekker vonden. Ik was dit recept bijna vergeten tot ik het een tijdje terug weer tegenkwam. Ik heb het recept een beetje aangepast aan de tegenwoordige tijd, maar  de basis is hetzelfde gebleven (bruine bonen, spek, stroop en appeltjes).
Mijn moeder gebruikte toen wel veel meer spek, wij vinden dit een goede hoeveelheid.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bak het spek in een drogepan knapperig en bruin.
Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze mee tot ze lichtbruin zien.
Bak de preiringen een paar minuten mee tot ze zacht zijn geworden.
Voeg de tijm, gesnipperde paprika en de appel toe en bak 2 minuten mee.
Doe de goed uitgelekte bruine bonen erbij en warm alles goed door.
Maak op smaak met de azijn, mosterd en stroop.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Lekker met een groene salade.
(Je kunt hier aardappels bij eten of aardappelpuree, maar wij eten de bonen altijd zonder aardappelen en met een salade of appelmoes.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top