Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pruimenvlaai met pudding, (geweckte) pruimen en kruimelen

  • Europees
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

Vlaaibodem:
400 gram bloem (gezeefd)
20 gram droge gist
100 gram (room)boter
50 gram suiker
150 gram lauwwarme melk of water
snuf zout

Custard:
35 gr custardpoeder
500 ml melk

2 literpotten ingemaakte (geweckte) pruimen

kruimeltopping:
175 gr meel
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl kaneel
snufje zout
100 gr gesmolten boter


HULPMIDDELEN

Broodbakmachine (of zoek anders het recept voor een vlaaibodem)
Vlaaivorm (liefst met losse bodem)


3 pruimenbomen, na elkaar rijp, dat gelukkig wel. Na pruimenjam, pruimenconfiture, pruimenchutney en pruimensap te hebben gemaakt, volgt hier een van de twee succesvol bevonden - uit verschillende bronnen samengestelde - recepten voor pruimenvlaai. Ik maak het deeg altijd voor twee vlaaien tegelijk in de broodbakmachine. Geen vieze handen van het degen en het is goed gerezen. 
Zie voor de andere pruimenvlaai het recept "Pruimenvlaai met frangipane en verse pruimen"

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten in de BBM en kies het programma kneden.
de BBM zal dan ongeveer 20-30 minuten kneden en ongeveer 45-60 minuten laten rijzen. Dit hangt af van uw merk en type BBM.
Laat ondertussen de pruimen uitlekken.
Maak een papje van de custardpoeder en een paar lepels koude melk. Verwarm de rest van de melk, giet onder voortdurend roeren, als de melk bijna kookt, het papje er bij. Laat nog 4 minuten koken. Laat de custard afkoelen terwijl je af en toe roert om er geen vel op te krijgen.
Maak de kruimeltopping door alle ingrediënten daarvoor te mengen met een garde. Als je het met een Mixer doet, let dan op dat je niet te lang mixt. De kruimels worden dan te klein.
Vet de vlaaivorm in met boter of bakspray.
Verwarm de over voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaivorm (incl. opstaande rand) te bedekken.
Vouw de lap in vieren en klap hem in de vorm weer uit. Druk hem tegen de rand en snijd het deeg langs de rand af. Doe het restant eventueel bij de tweede helft van het deeg.
Giet de pudding over de bodem en vul verder af met de pruimen.
Bedek de pruimen met het kruimeldeeg en bak de vlaai in ca 20 minuten af tot de rand goudbruin is.

Tags, , , , ,

Serveertips

Als je de vlaai met verse pruimen wilt maken, heb je ongeveer een pond pruimen nodig.
Bak de vlaai dan af in 45 minuten op 150 graden.
Rol het deeg dat je over hebt in huishoudfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Maximaal 24 uur. Vries het anders in.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nheerkens
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top