Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pruimenvlaai met frangipane en verse pruimen

  • Europees
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

Voor het deeg:
400 gram bloem (gezeefd)
20 gram droge gist
100 gram (room)boter
50 gram suiker
150 gram lauwwarme melk of water
snuf zout

Frangipane:
100 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr suiker
1 ei
100 gr gemalen amandelen (of amandelmeel)

Vulling:
1 kg (nog stevige) pruimen


HULPMIDDELEN

Broodbakmachine (of zoek anders het recept voor een vlaaibodem)
Vlaaivorm (liefst met losse bodem)
keukenmachine (als je amandelen gebruikt ipv amandelmeel)


3 pruimenbomen, na elkaar rijp, dat gelukkig wel. Na pruimenjam, pruimenconfiture, pruimenchutney en pruimensap te hebben gemaakt, volgt hier een van de twee succesvol bevonden - uit verschillende bronnen samengestelde - recepten voor pruimenvlaai. Ik maak het deeg altijd voor twee vlaaien tegelijk in de broodbakmachine. Geen vieze handen van het degen en het is goed gerezen. 
Zie voor de andere pruimenvlaai het recept "Pruimenvlaai met custard en kruimelen"

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten voor de twee vlaaibodems in de BBM en kies het programma kneden of degen.
de BBM zal dan ongeveer 20-30 minuten kneden en ongeveer 45-60 minuten laten rijzen. Dit hangt af van uw merk en type BBM.
Ontpit ondertussen de pruimen en snijd ze in stukjes.
Maak de frangipane door de zachte boter en de suiker in een mengkom met een Mixer tot een licht en romig geheel te kloppen. Voeg dan het ei toe en mix goed door. Mix vervolgens het amandelmeel erdoor.
Vet de vlaaivorm in met boter of bakspray.
Verwarm de over voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaivorm (incl. opstaande rand) te bedekken.
Vouw de lap in vieren en klap hem in de vorm weer uit. Druk hem tegen de rand en snijd het deeg langs de rand af. Doe het restant eventueel bij de tweede helft van het deeg.
Smeer de frangipane over de bodem en vul verder af met de pruimen.
Bak de vlaai in ca 45 minuten af tot de rand goudbruin is en de pruimen zacht.

Tags, , ,

Serveertips

Rol de rest van het deeg in huishoudfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Maximaal 24 uur. Vries het anders tot nader gebruik in.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nheerkens
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top