Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Ribeye met pittige blauwaderkaastopping

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

4 flinke ribeye steaks
1 hele bol knoflook
zeezout
vers gemalen zwarte peper
4 el olijfolie
1 sjalot
2 jalapeno pepers
1 el witte wijnazijn
half bosje peterselie 15 gr
100 gr roomkaas
125 gr blauwaderkaas (Danablu, roquefort) verkruimeld


HULPMIDDELEN

Barbeque of grillpan, pan met deksel, Snijplank, mes


Mooi zomers weer, grillen, buiten koken en eten, de BBQ weer van stal. Voor de vleesliefhebber is dit een top recept van Jord Althuizen, Neerlands grillmaster. Met de topping kun je nog wat variëren door te kiezen voor verschillende soorten blauwaderkaas van mild tot pittig. Ik heb dit nu een paar keer gemaakt en het is walgelijk lekker.

Bereidingswijze


Steek de barbecue aan en verdeel in 2 zones: 1 zeer heet en 1 matig heet. Dit doe je door de kolen aan de ene kant hoog op te stapelen en aan de andere kant wat lager. Hoe hoger de stapel kolen, hoe kleiner de afstand tot het vlees en hoe heter.
Snijd van de bol knoflook 1 cm van de bovenkant af. Besprenkel met 1 el olie, zeezout en peper en wikkel in aluminiumfolie. Leg de bol knoflook op het matig hete deel van de barbecue en rooster tot hij zacht aanvoelt. Dit duurt ca. 45 min. Haal van de barbecue.
Laat de ribeyes 15 min. op kamertemperatuur komen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Besprenkel 2 el olie en bestrooi elk stuk met zeezout en peper.
Snijd ondertussen de pepers met zaadlijsten fijn. Snipper de sjalot en snijd de peterselie fijn. Zet de gietijzeren Koekenpan op het hete deel van de barbecue en verhit hierin de rest van de olie. Fruit de peper, sjalot en ¾ van de peterselie 4 min. Blus af met de azijn en roer de blauwaderkaas en roomkaas erdoor. Breng op smaak met peper.
Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue en gril totdat het vlees de juiste garing heeft en makkelijk van het rooster loslaat. Dit duurt ca. 2½ min. Haal ondertussen de knoflook uit de folie. Keer het vlees, gril nog 2½ min. en wrijf de knoflook over het vlees.
Neem het vlees van de barbecue en leg met de knoflookkant naar beneden op een snijplank. Wrijf ook de andere kant in met de knoflook. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer het vlees met de kaastopping en bestrooi met de rest van de peterselie

Tags, , , , , ,

Serveertips

Lekker met dikke frieten en salade en een goed glas wijn. Variatietip: probeer i.p.v. ribeye ook eens entrecote of kogelbiefstuk.

Bron

Jord Althuizen (beetje aangepast)



Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top