Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Klassieke ossenstaartsoep

Door: wilmiewillemse

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 10 personen


- +/- 700 gram ossenstaart
- 50 gram roomboter
- 2 uien
- 2 wortels
- 4 st bleekselderij
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 laurierblaadjes
- takjes tijm
- enkele blaadjes salie
- 4 kruidnagels
- 15 zwarte peperkorrels
- 2 stukjes foelie
- 3 vleesbouillonblokken
- 250 gram (kastanje)champignons
- 5 worteltjes (bij voorkeur bospeen want die zijn lekker zoet)
- bosje bladselderij
- beetje worcestersaus
- 100 ml Madeira
- ½ bosje lenteui


Verder heb je nodig


Grote soeppan


Al  bladerend door het oudste kookboek dat ik in mijn bezit heb, dat dateert uit 1937!!! (1e druk 1932) en zelfs nog in de oude spelling geschreven, kwam ik een recept tegen van ossestaartsoep.
Nog nooit eerder gemaakt en dus maar eens proberen. Een 'ossenstaart' op de kop getikt en aan de slag. Het recept heb ik naar eigen inzicht een beetje aangepast en de bereidingswijze in hedendaagse en makkelijk te begrijpen taal vertaald. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Smelt de boter en bak hierin de ossenstaart rondom bruin, voeg de grofgesneden ui, wortel en bleekselderij toe en laat het samen mooi bruin bakken. Hierdoor ontstaat de 'bruine' kleur van de soep.
- Voeg de tomatenpuree, laurier, tijm, salie, kruidnagels, peperkorrels, en foelie toe en schep het allemaal door elkaar.
- Voeg de bouillon toe en laat dit minimaal 3 uur (maar nog liever 4 of 5 uur) zachtjes op een klein pitje trekken.
- Haal het vlees eruit, laat het een beetje afkoelen, haal het vlees van de botten en snij of trek het in kleine stukjes.
- Schep met een schuimspaan alle groenten en kruiden uit de soep. (Je kunt de soep ook door een passeerdoek of schone handdoek doen).
- Snij de champignons en peentjes in schijfjes en bak ze heel even aan in een wok, en doe ze dan in de soep. Doe het fijngesneden vlees er ook weer terug in.
- Voeg de fijngesneden bladselderij toe en laat de soep nog even zachtjes koken tot de groenten de gewenste gaarheid hebben (+/- 10 minuten)
- Maak de soep af met een klein scheutje worcestersaus en de Madeira.
- Garneer de soep met de fijngesneden lente ui.

Tags, , , ,

Bron

Oud kookboek. Zelf aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top