Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Verrukkelijke luchtige cake met gekaramelliseerde appeltjes

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 12 personen

150 gram zachte roomboter + beetje voor invetten van de vorm
150 gram suiker
3 eieren (M) op kamertemperatuur
170 gram cakemeel of zelfrijzend bakmeel + beetje voor invetten van de vorm
mespunt zout
1 theelepeltje kaneelpoeder
Voor de gekaramellisseerde appeltjes:
15 gr boter
2 appels, geschild, waarvan één in stukjes en één in schijfjes
25 gr suiker
mespunt kaneel
paar druppels citroensap


HULPMIDDELEN

Cakevorm 20 cm
koekenpan
mixer of keukenmachine
beslagkom
spatel

Een cake om in te bijten !

Lekker met gekaramelliseerde appeltjes


Wat is dit een lekkere cake ! Door de appeltjes vooraf te karamelliseren komt er een hele andere smaak aan de cake dan wanneer je gewone rauwe appelstukjes door de cake doet.
Echt een verrukkelijke cake.
(Het recept van de gekaramelliseerde appeltjes komt van RutgerBakt)

Bereidingswijze

Maak eerst de gekaramelliseerde appeltjes omdat die een beetje moeten afkoelen voordat ze in het cakebeslag gaan.

Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin.
Voeg de appelstukjes en -schijfjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar.
Bak de appeltjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur.
De suiker gaat karamelliseren en vormt een mooi laagje rond de appeltjes.
Haal de appeltjes uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn en laat ze afkoelen.
De appelstukjes gaan door het cakebeslag en de appelschijfjes komen op de bovenlaag van de cake (zie foto).

Vet de cakevorm in en bestuif met wat bloem of paneermeel.
Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.

Klop de boter met de suiker met de mixer of Keukenmachine zo lang tot je een mooie lichte massa krijgt.
Voeg nu één voor één de eieren toe.
Volgende ei steeds toevoegen als het eerdere ei is opgenomen.
Zeef het zout en het cakemeel of zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom.
Schep dit met een spatel voorzichtig door het beslag.
Doe het deeg in de cakevorm en bak de cake plm. 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Prik dan met bijv. een satéprikker in de cake. Blijft er niets aan hangen dan is de cake gaar.
Haal de cake uit de oven.
Laat de cake plm. 10 - 15 minuten afkoelen in de vorm.

Tags, ,

Serveertips

Heb je alleen een grotere cakevorm, bijvoorbeeld van 24 cm. neem dan 200 gr. boter, 200 gr. suiker, 4 eieren en 220 gram cakemeel of zelfr. bakmeel.



Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top