Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Echte Brabantse worstenbroodjes

  • Regionaal
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

Het deeg:
- 1 kg bloem
- 500 ml melk
- 150 gram roomboter
- 15 gram zout (=5 tl)
- 20 gram suiker
- 2 zakjes droge gist

De worstjes:
- 1 ½ kg gehakt, half-om-half en ongekruid
- 2 eieren
- 50 ml melk
- 150 gr paneermeel
- 1 el grove mosterd
- 1 el worcestersaus
- 2 tl nootmuskaat
- 2 tl foelie (gemalen)
- peper en zout

Extra:
- 1 ei (om op het laatst te bestrijken)
- evt. bloem om te bestuiven


HULPMIDDELEN

Deegroller, plastic folie, grote mixerkom, mixer met deeghaken, bakpapier, rooster

even ter verduidelijking hoe groot de broodjes zijn ;)

Foto Smulweb (recept van de dag)


Een echte authentieke Brabantse specialiteit is het worstenbroodje en volgens de traditie wordt het vooral gegeten met Kerstmis (na de nachtmis) en met Carnaval. Het is bij ons thuis echter geen straf om ze vaker te eten
Dit zijn eigenlijk groot uitgevallen 'broodjes' want 1 of 2 van deze is een complete maaltijd Misschien heeft het iets met de Brabantse gulheid te maken. Je kunt ze ook makkelijk de helft kleiner maken dan kun je ze als hapje presenteren. Ik maak altijd een grote hoeveelheid want je kunt ze heel makkelijk invriezen. Al moet ik dan wel rap zijn want anders zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen
De hoeveelheid is voor 20 grote of 40 kleine broodjes
Wist je dat het Echte Brabants worstenbroodje zelfs op de Wereld Unesco lijst staat van Cultureel Erfgoed

Bereidingswijze

- Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout en gist.
- Verwarm de melk met daarin de boter in klontjes tot lauwwarm en dat de boter begint te smelten.
- Voeg de melk toe terwijl je met de Mixer (deeghaken) alles goed door elkaar mengt. Haal het deeg uit de kom en kneed alles nog 15 minuten goed door elkaar tot je een elastische bal hebt.
- Verdeel de deegbal in 20 porties van 80 gram. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met plastic folie en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Intussen kun je de worstjes maken. Meng hiervoor het gehakt met paneermeel, eieren, mosterd, worcestersaus, nootmuskaat, foelie, peper en zout. Voeg daarna de melk beetje bij beetje toe.
- Maak dan de worstjes van ongeveer 12 cm en 85 gram per worstje. Leg ze in een schaal en zet ze in de koelkast tot het deeg lang genoeg gerezen is.
- Rol de deegbolletjes uit tot ovale lapjes (bestrooi indien nodig een beetje bloem op het aanrecht.) Leg op elk lapje een worstje en vouw eerst de korte kant en daarna de lange kant (zie foto's) Bevochtig de flapjes eventueel met een beetje water zodat het beter blijft plakken.
- Leg bakpapier op de bakplaat en leg hierop de worstenbroodjes met de naad naar beneden. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze nog 45 minuten rijzen. (kamertemperatuur)
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze dan (per plaat) ongeveer 25-30 minuten tot ze gaar en bruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een rooster.

Tags, , , , , , ,

Serveertips

De worstenbroodjes zijn heel gemakkelijk in de diepvries te bewaren. Laat ze voor het opwarmen eerst ontdooien en verwarm ze ongeveer 15 minuten in een oven op 150 graden.



Leuk recept? Deel het
Reacties (21)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top