Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

De bekende, maar onbeminde scheermessen

  • Nederlands Voorgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

* 1 kg scheermessen
* 1 dl witte wijn
* 1 laurierblad
* 6 gekneusde zwarte peperkorrels
* 1 snufje zout
* 2 plakken ontbijtspek of rauwe ham
* 1 el bakolie
* 2 gesnipperde sjalotjes
* 2 gesnipperde teentjes knoflook
* 1 kleine rode peper in ringetjes
* 75 gram zeekraal
* 75 gram wortel in kleine blokjes
* 2 eetlepels olijfolie



Als hoofdgerecht is dit recept voor 2 personen.

Bereidingswijze

1. Zet de scheermessen met een scheutje witte wijn in een gesloten pan op een hoog vuur tot de schelpen zijn geopend. Dat is secondewerk en duurt hooguit een minuut.
2. Blus af met de rest van de witte wijn. Schep de scheermessen uit de pan.
3. Houd ze even onder koud stromend water. Haal het vlees uit de schelpen.
4. Verwijder het maagzakje met aanhangsels. Spoel het schelpvlees zo nodig even schoon.
5. Laat het kookvocht met een laurierblad en zes gekneusde peperkorrels en een snufje zout tot ongeveer de helft inkoken en zeef het.
6. Kook de blokjes wortel beetgaar in kokend water.
7. Voeg op het laatst de zeekraal toe en giet de groenten onmiddellijk af.
8. Houd ze even onder koud stromend water.
9. Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en blus de pan af met een eetlepel bakolie.
10. Fruit de sjalotsnippers daarin glazig, laat tegen het eind de knoflooksnippers en peperringetjes mee fruiten.
11. Giet het ingekookte vocht erbij en laat de stukjes schelpvlees, zeekraal en wortel kort mee verwarmen, maar zeker niet koken.
12. Leg op elk bord twee dubbele, opengevouwen scheermessen.
13. Verdeel het schelpvlees en de groenten erover en besprenkel ze met wat olijfolie.
14. Bestrooi met het verkruimelde spek.

Tags, , , ,

Bron

Blogspot.com



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jhcv
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top