Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Hartige taart witlof, (rauwe)ham, pittige kaas

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 pakje deeg voor hartige taart (of een vel bladerdeeg)
6 stronkjes witlof
200 gr gerookte schouderham of lekkerder rauwe ham zoals coberger
2 hele eieren
2 eierdooiers
1 klontje roomboter
nootmuskaat
vers gemalen zwarte peper
zeezout
2 dl slagroom of kookroom
125 gr geraspte cheddar of Nederlandse extra belegen kaas


HULPMIDDELEN

Springvorm 20-25 cm, rasp, garde, bakpapier


Lekker winters, het is er de tijd weer voor, witlof. Ik heb deze al vaker gemaakt en verbeterd. Het idee was van een chefkok, maar die kan geen recepten schrijven dus heb zelf mijn eigen tekst geschreven, die is een stuk duidelijker. Varieër ook eens met deeg, kaas en de ham, ideeën staan erbij. Lekkere winterse, volwassen maaltijd die zowel warm als koud erg lekker is. Makkelijk te maken en (met baktijd) binnen een uur klaar.

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Neem een springvorm met diameter 20-25 cm, bekleed de vorm met bakpapier. Zo laat de bodem zo los. Bekleed de boden en de helft van de rand met plakjes deeg. Als je bladerdeeg kiest prik dan gaatjes met een vork in de bodem. Bak de bodem even 15 minuten voor want zo wordt hij krokanter. Snipper de struikjes witlof (de harde kern eruit snijden). Klont boter in de pan en roerbak ze tot ze slinken en het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Neem de plakken ham en snijd in reepjes. Kom nemen en nu de 2 eieren plus 2 eierdooiers met de room loskloppen, voeg peper en zout toe. Nu de bodem pakken en de witlof er egaal in verdelen, verdeel daar de hamreepjes over, rasp de pittige cheddar of andere kaas over en verdeel daar het eimengsel over. Zet de vorm nu in de voorverwarmde oven en bak goudbruin in ongeveer 30 minuten. Dit is lekker dus eet smakelijk.

Tags, , , , , ,

Serveertips

Geef er desnoods een salade bij en een mooi glas rode wijn mag ook best.

Bron

Naar een idee van chefkok Jeroen Meus met eigen tekst



Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top