Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Mijn allerlekkerste ovenschotel witlof

Door: pwiggers

Gesmuld van deze heerlijke witlof ovenschotel
  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op

Wat was dit een zalige witlofovenschotel. Zo wil ik wel altijd witlof eten.

Onderstaande tekst vond ik bij een witlofrecept op internet en ik ging er gelijk voor.
Witlof, ham en kaas zijn die ingrediënten die prima bij elkaar passen. En al helemaal als je dit combineert met boterzachte krieltjes en een lekkere scheut slagroom. Als je dit dan nog in de  de oven schuift krijg je een heerlijke witlof ovenschotel met krieltjes en beenham".
Wat mij en mijn man betreft één van de lekkerste witlofovenschotels.
Het recept is wel iets aangepast. Ten eerste omdat ik geen krieltjes in huis had en er ook een eigen touch aan wilde geven.
Het originele recept kun je vinden op internet (zie bronvermelding).

Ontdek meer:

Ingrediënten 2 personen


Plm. 400 gram aardappelen, geschild en gewassen in blokjes van plm. 3 cm.
4 stronkjes witlof, schoongemaakt, gehalveerd en in smalle reepjes gesneden
150 ml. crème fraîche
Plm. 75 gram geraspte belegen kaas
Plm.150 gr. beenham dikke plak in blokjes
2 theelepels gedroogde tijm
½ eetlepel vloeibare honing
Plm. 2 eetlepels. paneermeel
peper en zout
plm. 25 gram roomboter (invetten, witlof bakken en om te gratineren)



Verder heb je nodig


Pan voor de aardappelbokjes
koekenpan
eventueel vergiet
kommetje


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met boter.

Kook de blokjes aardappel plm. 5 minuten in water met zout en laat daarna even droogstomen in de pan.
Smelt 1 eetlepel van de boter in een grote Koekenpan en bak hierin eerst de blokjes beenham lichtbruin. Haal de ham uit de pan en zet ze even apart.
Bak in het overgebleven vet de reepjes witlof een paar minuten tot de witlof een beetje glazig geworden is (de witlof moet knapperig blijven).
Roer de honing door de witlof.
Maak de witlof op smaak met peper, zout en gedroogde tijm.
(Mocht de witlof nog te vochtig zijn laat dan even uitlekken in een vergiet).

Doe de crème fraîche in een kom en roer hier de helft van de geraspte kaas en wat peper en zout door.
Verdeel de aardappelblokjes over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de gebakken reepjes witlof en de blokjes gebakken ham.
Strooi het restant van de geraspte kaas over de witlof.
Giet daarna het slagroommengsel er overheen.
Bestrooi de bovenkant met wat paneermeel en verdeel hierover de rest van de roomboter in kleine blokjes.
Zet de ovenschaal plm. 25 minuten in de oven tot de schotel mooi goudbruin is.

Tags, , , , , ,

Serveertip

In plaats van blokjes aardappel krieltjes gebruiken (zie het originele recept bij bronvermelding)
In plaats van creme fraiche slagroom gebruiken.

Bron

Het originele recept vind je op: http://kookidee.nl/recepten/hoofdgerecht/witlof-ovenschotel-met-krieltjes-en-beenham/



Deel dit recept

Reacties (17)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top