Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Ovenschotel prei, gehakt, kaassaus, aardappelpuree

  • Multi-cultureel
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Basis voor ovenschotel:

10 kruimige aardappels
5 flinke stengels prei
600 gr HOH gehakt
2 blaadjes laurier
vers gemalen zwarte peper
zeezout
2 takjes verse tijm
flinke klont roomboter

De kaassaus:

30 gr roomboter
40 gr bloem
1 citroen
75 cl halfvolle melk
250 gr geraspte emmenthaler, Gruyére of andere pittige bergkaas
zeezout
vers gemalen zwarte peper
snufje nootmuskaat

Afwerking:

50 gr emmenthaler
1 ei (de dooier)
scheutje melk


HULPMIDDELEN

2x pan, ovenschaal


Een heerlijk ovenschoteltje voor een doordeweekse winterdag. Makkelijk te maken en goed voor te bereiden. Ben je met z'n tweetjes dan kun je er twee dagen samen van smullen. Door te kiezen voor bergkaas is de kaassaus extra lekker en niet al te vet.

Bereidingswijze

Aardappelen schillen en in 20 minuten gaar koken in zout water. Prei goed wassen en in dunne ringen snijden. Klont boter (of olijfolie) in hapjespan en de prei toevoegen. Kruiden met laurier, tijm, peper en zout en in een bodempje water gaar laten smoren. In andere pan gehakt aanbraden en kruiden met peper en zout tot het rul en gaar is. Steelpan nemen en boter en bloem toevoegen. Dit is de roux, de basis van elke saus. Giet er de melk bij en glad roeren met een garde. Dan de kaas toevoegen en in de saus laten smelten. Saus op smaak brengen met peper, zout en wat citroensap. Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappels afgieten, fijnstampen, klontje boter en een eierdooier toevoegen tot gladde puree. Kruiden met zout en nootmuskaat. Puree in een ovenschaal doen, en glad strijken, laurier en tijm uit prei verwijderen en preimengsel erin scheppen. Daarop gehakt verdelen zonder het braadvet. Daarover de kaassaus sprenkelen. Nu in de voorverwarmde oven zetten en garen totdat er een mooi goudbruin korstje is ontstaan. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen en geef een korte tik met de gril want dan is de korst extra lekker en krokant. Eet smakelijk!

Tags, , , , ,

Serveertips


Lekker met een glas stevige droge rode wijn.

Bron

Chefkok Jeroen Meus, aangepast



Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top