Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Jota

Door: wilmiewillemse

  • Balkan
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 6 personen


- 150 gram gerookte spekreepjes
- 1 rookworst (grof)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter vleesbouillon
- 400 gram zuurkool
- 4 aardappelen
- 1 blikje borlotti bonen (250 gram) of andere bruine bonen
- 1 laurierblad
- 1 tl karwij
- 1 el tomatenpuree of ajvar
- peper en zout naar smaak


Verder heb je nodig


Grote soeppan


Jota is een Sloveense soep waar zuurkool, bonen, spek en worst in zitten. Ik vind het typische soep voor deze winterkou. Toch was mijn eerste kennismaking met deze soep in de zomer, toen ik in Sloveniƫ op vakantie was. We waren met de hele familie aan het mountainbiken in het mooie gebied rondom Bled en tijdens een lunchstop in een berghut hadden we wel trek in een stevige kop soep. Deze soep was daar toen de soep van de dag.

Op internet kwam ik een soortgelijk recept tegen wat me weer deed terugdenken aan deze soep en met mijn (goede) herinneringen aan deze soep heb ik er mijn eigen versie van gemaakt.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Bak de spekjes in een (soep)pan en voeg hieraan de gehakte knoflook en de gesnipperde ui toe. Bak dit totdat de ui bruin begint te kleuren.
- Voeg de bouillon, tomatenpuree, zuurkool, blokjes aardappel, laurierblaadje en karwij toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn.
- Voeg de bonen en de rookworst toe en warm dit nog even goed door.
- Maak op smaak met peper en zout.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Lekker als maaltijdsoep met een broodje. Als je de soep als voorgerecht wilt eten maak het geheel dan een beetje dunner met wat extra bouillon.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top