Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

IJscake met rode bessen

  • Nederlands Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 8 personen

Voor de cake:
- 400 gram cakemeel
- 150 g boter of margarine
- 4 eieren
- 50 ml halfvolle melk

Voor de ijsvulling:
- 1 limoen
- 450 g rode bessen
- 200 g poedersuiker
- 1 liter slagroomijs
- scheutje aardbeiensaus
- 250 ml slagroom
- schepje vanillesuiker
- beetje poedersuiker


HULPMIDDELEN

Plastic folie/cakevorm/mixer/beslagkom


Dit was de Grande Finale tijdens ons kerstdiner 2016 gemaakt door onze zoon.
Sinds enkele jaren hebben wij de gangen van het kerstdiner verdeeld en maakt ieder een gang, zo hebben we minder stress in de keuken en je kunt merken dat na een paar jaar de lat steeds hoger komt te liggen. Dit dessert was daar een goed voorbeeld van
De credits hiervoor gaan dus naar Joris

Bereidingswijze

- Bak van te voren de cake en laat die goed afkoelen.
- Maak de cakevorm schoon en bekleed deze in de lengte en in de breedte met ruim overhangend plasticfolie.
- Snijd met een broodmes de cake voorzichtig horizontaal in 5 lagen van ca. 1 cm dikte. Gebruik voor dit recept alleen de bovenkant, het middenstuk en de bodem.
- Pers de limoen uit. Leg 8 bessentakjes apart en bewaar ze in de koelkast. Haal de bessen van de andere takjes, maar was ze niet.
- Meng bessen en poedersuiker in een steelpan, breng het al roerend op hoog vuur aan de kook en laat het snel (in een bak met koud water) al roerend helemaal afkoelen.
- Laat het ijs in 30 minuten in de koelkast wat zachter worden.
- Bestrijk de smalste plak cake op het snijvlak met aardbeiensaus en leg deze met het snijvlak naar boven in de vorm.
- Schep het ijs in een beslagkom en klop het met de Mixer los.
- Schep het fruit erdoor.
- Schep ongeveer de helft van het ijs in de vorm en strijk het glad.
- Bestrijk de tweede cakeplak aan beide kanten met aardbeiensaus en leg deze op het ijs. Schep de rest van het ijs hierop en strijk het glad.
- Bestrijk het smalste snijvlak van de derde plak cake met aardbeiensaus en leg deze met deze kant naar beneden in de vorm.
- Dek de ijscake af met de overhangende folie en zet de vorm minstens een nacht in de diepvries.
- Klop 1-2 uur voor het serveren de slagroom met een beetje vanillesuiker stijf.
- Vouw de plasticfolie open en keer de ijscake op een serveerschaal. Verwijder de folie.
- Bestrijk de ijscake rondom met stijfgeklopte slagroom.
- Zet de ijscake terug in de vriezer.
- Strooi wat poedersuiker op een bordje en dip de achtergehouden takjes bessen zo uit de koelkast in de suiker. Door het condensvocht blijft de suiker plakken.
- Neem de ijscake uit de vriezer. Snijd de ijscake voorzichtig in 8 plakken, houdt een lang scherp mes recht boven de ijscake en duw, een beetje wiggend, met twee handen, het mes door de ijscake.
- Zet de stukken op gebak of dessertbordjes. Leg op elk een gesuikerd bessentakje.

Tags, , , ,

Serveertips

Je kunt dit recept natuurlijk ook met andere fruitsoorten maken.

Bron

Koopmans (dit recept is een aangepast versie)



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top