Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Frans taartje met paddenstoelen en gorgonzolasaus

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

Ingrediënten hartig taartje:
-12 plakjes bladerdeeg
-olijfolie
-2 uien, grof gesneden
-1 laurierblad
-1 tl gedroogde oregano
-1 el balsamicoazijn
-150 gr kastanjechampignons
-15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
-1 teentje knoflook, uitgeperst
-peper en zout
-100 gr ricotta
-2 el krulpeterselie, fijn gesneden
-75 gr walnoten, geroosterd
-3 zachte pruimen
-1 los geklopt ei

Ingrediënten gorgonzolasaus:
-80 gr gorgonzola dolce, verkruimeld
-125 gr mascarpone
-300 ml slagroom
-3 takjes tijm


HULPMIDDELEN

Ronde uitsteker van 10 cm


Dit hartige taartje wordt ook wel pithivier genoemd: een Franse taart van bladerdeeg met een spiraaldecoratie. Een pithivier kan zowel met een hartige of zoete vulling. Voor deze kerst heb ik gekozen voor kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood, gekarameliseerde uien en walnoten. Staat prachtig op tafel en een chique alternatief voor de niet-vleesetende gasten.
 

Bereidingswijze

Bereidingswijze:
1. Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in wat lauw water, laat ze uitlekken en hak ze fijn.
2. Maak de kastanjechampignons schoon en hak ze grof.
3. Doe de gesneden ui en een beetje olijfolie in een Koekenpan en zet op halfhoog vuur. Bak ze ongeveer 5 minuten.
4. Doe het laurierblad en de oregano erbij en bak het mengsel tot de uien goudbruin en zacht zijn. Voeg de knoflook toe en roer kort.
5. Voeg de kastanjechampignons toe en roerbak ongeveer 4 minuten. Voeg het eekhoorntjesbrood toe en bak ze 2 minuten mee.
6. Neem de pan van het vuur en voeg de balsamicoazijn en gesneden krulpeterselie toe. Roer kort en breng op smaak met zout en peper. Laat dit afkoelen.
7. Hak de walnoten in kleine stukjes en snijd de pruimen klein. Voeg de walnoten, pruimen en ricotta toe aan het paddenstoelenmengsel en meng door elkaar.
8. Verwarm de oven voor op 225 ℃.
9. Leg een plakje bladerdeeg op het aanrecht of op een snijplank. Leg een bolletje (een flinke eetlepel) van het paddenstoelenmengsel in het midden van het bladerdeeg. Bestrijk de rest van het bladerdeeg met het losgeklopte ei. Leg hier bovenop een plakje bladerdeeg. Druk het deeg goed aan rondom het bolletje paddenstoelen mengsel.
10. Gebruik een 10 cm ronde uitsteker of een kom om een rondje uit te snijden. Druk inkepingen rondom het uiteinde van het deeg met de achterkant van een vork, en trek strepen op de bovenkant van het taartje. Bestrijk met ei.
11. Bak de taartjes in 20 minuten goudbruin.
12. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de gorgonzolasaus in een pannetje en breng het al roerend aan de kook op halfhoog vuur totdat de gorgonzola en mascarpone gesmolten zijn. Serveer deze romige saus bij de hartige taartjes.

Tags, , , , ,



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Volgen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top