Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Paling in biersaus

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 kg schoongemaakte, gestroopte stoofpaling
zout
50 g bakboter en of kokosolie
4 sjalotten, gesnipperd laurier, tijm, bladselderij
2 dl herfstbier
2 dl visbouillon
1 teentje knoflook
1 knolvenkel, in partjes gesneden
1 pastinaak, in schijfjes gesneden
1 citroenschil, tot fijne zeste gesneden
alles binder
75 g koude boter, in blokjes gesneden
Serveer er peterselieaardappeltjes bij.


HULPMIDDELEN

Bijna niets voor dit recept, alleen geduld. Ik heb dat niet, dus de paling is op voor het klaar is. Maar ik ben ook maar alleen.


De meeste paling die de vishandel aanbiedt, is gekweekt. Echte wilde paling begint in Nederlandse wateren zeldzaam te worden. Daarom beter bij de visrokerij de paling te bekomen. Er zijn er veel in Brabant. Sommige boeren zijn daar kleinschalig bezig en ook nog kwaliteit voor minder geld. Voor meer info? Laat maar weten. ik weet er zat.  

Bereidingswijze

Laat de visboer of de rokerij, de paling strippen en in drieën snijden. Ik doe dat niet, want zelf doen is net zo makkelijk en weer goedkoper. Affijn. Laten we beginnen met! Breng een pan water met wat zout aan de kook en blancheer hierin de palingsrukken 3 minuten. Schep de stukken uit de pan en dep ze droog. Verhit de boter in een pan en bak hierin de stukken paling goudbruin. Neem ze uit de pan en houd ze apart. Fruit de sjalotten glazig in de bakboter/kokosolie. Voeg de kruiden toe en fruit ze even mee. Leg de paling terug in de pan en blus af met het bier en de koude bouillon. Knijp de knoflook uit en voeg de venkel, de pastinaak en de citroen zeste toe. Laat alles circa 10 minuten zachtjes stoven. Haal de gare paling, de venkel en de astinaak uit het stoofvocht. Zeef dit en kook het in tot de helft. Bind het stoofvocht met wat allesbinder en klop van de hittebron af de koude boter door de saus. Leg de venkel en de pastinaak dakpansgewijs op borden en leg er de paling bovenop.

Tags

Serveertips

Serveer de saus bij het gerecht.

Bron

Koken met bier.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dartajan
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top