Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Met gehakt gevulde koolrolletjes met tomatensaus en gele rijst

  • Europees Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Chinese kool (of groene kool, of spitskool)
500 gr gehakt, rund of half om half.
1 ei
2 ui
2 tenen knoflook
1 el paprikapoeder
1 el kokosmeel (paneermeel kan ook)
versgemalen peper en zeezout
kokosolie om in te bakken (of andere olie)
Een lekkere kaas om mee te gratineren
Optioneel: pijnboompitten voor het garneren en / of voor in de gehaktvulling
Optioneel: rozijnen voor in het gehaktmengsel (dan zou ik zelf geen pijnboompitten erbij doen)

Voor de tomatensaus:
750 ml gezeefde tomaten (passata) of net iets minder dan 2 blikjes tomatenblokjes
250 ml groentebouillon
Optioneel: 1 dunne steel prei
Optioneel: 1 steel bleekselderij
Optioneel: scheutje gembersiroop
Zwarte peper
Wat verse of gedroogde tijm


HULPMIDDELEN

Grote ovenschaal, Koekenpan / hapjespan, oven.


Heerlijk recept waar ik voor het eerst van genoten heb bij een bijzonder etentje bij een kennis thuis met veel maffe mensen en muzikanten. Elke keer dat ik het maak varieer ik een beetje. Je kunt het serveren met (of zonder) gele rijst (geeft een mooi kleurcontrast). En je kunt er naast kaas ook nog pijnboompitten en/of rozijnen in verwerken. Je kunt alleen een tomatensaus uit een grote pot (passata òf blikken tomatenblokjes) gebruiken, of je maakt een iets voedzamere saus met prei en bleekselderij erdoor. De meest voedzame versie post ik hier!

Bereidingswijze

0. Oven voorverwarmen op 190 graden.
1. De uien fijn snipperen, de prei in kleine kwart ringetjes snijden, de stengel bleekselderij in kleine blokjes snijden, de knoflook pletten en fijn snijden.

2. De tomatensaus maken: een paar flinke lepels (kokos)olie in de pan doen en hierin 2/3e deel van de ui fruiten tot het glazig wordt, hier de prei en bleekselderij bijvoegen, dan de tomatenblokjes of passata bijvoegen net als de knoflook en een scheut gembersiroop. Van een bouillonblokje 250 ml groentebouillon maken met kokend water, dit bij de tomatensaus gieten, eventueel nog naar smaak verse of gedroogde tijm en peper en zout in de saus doen (soms zit dat al door de passata of blikjes tomaat).
Op een heel laag vuurtje de saus laten pruttelen.

3. Een grote pan met water opzetten en aan de kook brengen.
4. Ondertussen de buitenste lelijke bladeren van de kool verwijderen van en weggooien, al het andere blad loshalen van de stronk en schoonwassen.
5. De bladeren 1 à 2 minuten koken zodat ze wat slapper worden maar niet te slap.
6. De bladeren afgieten en af laten koelen.

7. Het gehaktmengsel maken door het gehakt samen met 1/3e deel van de gesnipperde ui, het kokosmeel (of paneermeer), het ei, de cayennepeper, het paprikapoeder, peper, zout, twee tot vier el van de tomatenblokjes of passata in een kom doen en mengen met een vork of je handen (optioneel kun je hier een paar eetlepels geroosterde pijnboompitten of rozijnen aan toevoegen).

8. Rol bolletjes gehakt (ongeveer ter grootte van een pingpongbal, afhankelijk van de grootte van de bladeren) in de koolbladeren, en leg de rolletjes in een Ovenschaal.

9. De saus over de rolletjes gieten, en het geheel naar smaak bestrooien met een laag geraspte kaas.
10. Zet het geheel zo'n 40 minuten in de voorverwarmde oven van 190 graden tot de gehakt gaar is. Daarna eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten erover heen strooien.
11. Mocht je er gele rijst bij serveren, dit volgens de instructie koken voordat de ovenschotel klaar is.

Eet smakelijk!

Serveertips

Het voordeel van chinese kool is dat de bladeren er makkelijker vanaf te halen zijn, en dat je geen dikke nerf hoeft te verwijderen).



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Suuspernova
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top