Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Gateau Basque

  • Frans Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

Deeg:
400 gr bloem
citroen rasp van 1 citroen
50 gr "gestaafmixte" amandelen
15 gr vanillesuiker,
150 gr suiker
2 volledig eieren plus 1 eierdooier
150 gr zachte boter

Vulling:
6 eierdooiers
200 g fijne suiker
60 g bloem
60 g gemalen amandelen
1 liter melk
15 gr. vanillesuiker
kersenjam met echte kersen


HULPMIDDELEN

24 mm taartvorm


Als 16-jarige 3 maanden bij een Baskische familie gelogeerd om de Franse taal en de Baskische cultuur te leren kennen. Als ik aan die tijd denk, krijg ik meteen zin in een Gateau Basque.

Bereidingswijze

1. Bereid de Gateau Basque minstens een dag van te voren.
2. Meng bloem, citroenrasp en de amandelen.
3. Meng bloemmengsel met suiker, 1 ei, eierdooier, vanillesuiker en boter tot deeg.
4. Laat deeg minstens 1 uur minuten koud worden in de koelkast.
5. Maak ondertussen de vulling. Klop de eierdooiers en de suiker goed door elkaar.
6. Meng de bloem en amandelen door het eiermengsel.
7. Breng melk met vanillesuiker aan de kook en voeg al roerend toe aan het eiermengsel. Kook het geheel nog eens 2-3 minuten zachtjes door, totdat het wat dikker wordt.
8. Laat het afkoelen en voorkom dat er een vel op het eiermengsel onstaat door er iets op de leggen (folie of zo).
9.Verdeel het deeg in 2 delen. Het ene deel is twee keer zo groot dan het andere.
10. Rol het grote stuk uit tot een cirkel, die in de taartvorm op de bodem en langs de randen gaat.
11. Maak de randen overal even hoog en stevig.
12. Laat de taartvorm nog even verder afkoelen in de koelkast (15 minuten tot een half uur).
13. Smeer een laagje kersenjam (1-1,5 cm) uit over de bodem van de Gateau Basque.
14. Giet de vulling uit boven op de jam.
15. Rol het overige deeg uit om een bovenste laag te maken op bakpapier.
16. Schuif deeg voorzichtig bovenop de Gateau Basque.
17. Druk de bovenste laag vast aan de randen.
18. Bestrijk bovenkant met geklopt ei en maak met mes een ruitjespatroon op de bovenkant.
19. 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180º C.
20. Laat de Gateau Basque minstens een nacht afkoelen in de koelkast.

Bron

Overgenomen van een vriend



Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Barley
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top