Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Kerstcake met cashewnotencustard

  • Engels
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

150 gram kokosolie, op kamertemperatuur (plus extra om in te vetten)
375 gram medjooldadels, ontpit
150 ml ahornsiroop
5 eieren
120 ml (geiten- of schapen)yoghurt
225 gram amandelmeel
3 tl kaneel
1/2 tl vers gemalen nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
2 tl baksoda
100 gram cranberry's

Voor de cashewcustard
80 gram cacaoboter, gesmolten
70 gram cashewnoten, minimaal 4 in water geweld
6 el amandelmelk of andere melk naar keuze
2 tl vanille-extract
2 el koudgeslingerde honing **
1 tl gemberpoeder



Een traditionele Engelse Christmas pudding is een vrij zware bedoening vol suiker en sukade; een typisch dessert waarvan de broeksknoop na het diner open gaat. Maak in plaats daarvan deze kerstcake: die smaakt en ziet er even feestelijk uit, maar valt lang niet zo zwaar op de maag.

Dit recept komt uit Gezond Feesten van Amber Albarda. Smulweb Kookboekenkast.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.
1. Vet een tulbandvorm van circa 2,2 l in met een dikke laag kokosolie (of boter). Doe de dadels met 120ml heet water in een Keukenmachine en maal tot het een glad, smeuïg geheel. Voeg daarna de ahornsiroop en kokosolie toe en maal goed door.
2. Klop met een elektrische mixer de eieren een minuut of 3 op tot ze flink schuimen. Zet de mixerstand iets
lager en voeg de dadelmix, de yoghurt, het amandelmeel, de specerijen en de baksoda toe. Mix nog een minuut of 2-3 door.
3. Roer de cranberry's er met een lepel doorheen. Giet het beslag in de tulband en zet deze 50-60 minuten in de oven. Controleer of je cake klaar is met een houten prikker.
4. Laat de cake eerst afkoelen alvorens je deze uit de tulbandvorm haalt. Dit zorgt ervoor dat de kokosolie iets opstijft en de cake zijn mooie vorm behoudt.
5. Maak terwijl de cake in de oven staat de custard. Doe de gesmolten cacaoboter samen met de cashewnoten in een keukenmachine met mes en maal tot een zeer fijn mengsel.
6. Voeg de melk en het vanille-extract toe en meng het geheel glad en smeuïg. Afhankelijk van hoe goed je de cashewnoten hebt geweekt kan dit tot een paar minuten duren.
7. Voeg, wanneer het echt een mooi glad geheel is, de honing en het gemberpoeder toe en maal even om.
Stort de kerstcake op een mooie serveerschaal of standaard.
8. Zoek het juiste moment om de custard over de cake uit te gieten. De custard is wanneer hij net gemaakt is nog vrij vloeibaar en waarschijnlijk nog iets te dun. Laat de custard dan ietsjes afkoelen en opstijven. Wacht ook niet te lang want dan wordt de custard te dik. Schenk de custard over de cake en laat naar beneden druipen.

Serveertips

Garneer de cake met links en rechts een takje hulst met rode besjes.

Bron

Gezond Feesten, Amber Albarda, Verschijningsdatum: oktober 2015, ISBN: 9789000346370



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Volgen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top