Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Vreselijk lekkere Noord Afrikaanse tomatensoep

Door: pwiggers

  • Afrikaans
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


1 middelgrote ui
2 stengels bleekselderij
3 eetlepels olijfolie
1 afgestreken eetlepel komijnpoeder (djinten)
1 afgestreken eetlepel korianderpoeder (ketoembar)
2 flinke tenen knoflook (fijn gehakt)
2 verse tasty tom tomaten (ontveld)
1 blikje tomatenstukjes (400 ml)
1 theelepel harissa of sambal (ik heb harissa gebruikt) (je kunt naar smaak meer gebruiken)
1/2 liter kippenbouillon (zelf getrokken, maar kan natuurlijk ook van blokje) of groentebouillon
2 theelepels suiker
zout naar smaak
3 eetlepels gare rijst (of rauwe rijst die je dan al eerder moet toevoegen) (in het originele recept werd couscous gebruikt)
peterselie om te garneren (of zoals in het originele recept: vers korianderblad)
citroensap naar smaak


Verder heb je nodig


Staafmixer + bakje
Maatbeker
pan

Super lekkere pittige tomatensoep

Smullen maar.....!


Mmmm....wat een lekkere soep!
In mijn kookboekje van Onno Kleyn ( 100 x een bundel vol kookgeluk) las ik een recept van
Tunesische tomatensoep met couscous en citroen.
Dit recept trok me heel erg aan. Maar het was zondag en ik had niet alle ingrediënten in huis.
Dus -zoals vaak - het recept op een aantal punten aanpassen. Wat meer van het één of andere en wat andere ingrediënten. (sorry Onno !)
We hebben de soep net gegeten en hebben er heel erg van gesmuld.
Deze soep komt zeker vaker op tafel !!!

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Pel de ui. Snij in stukken.
Was de bleekselderij. Schil deze met een dunschiller ivm draden. Snij in stukken.
Doe de stukken in het bakje van de staafmixer en mix de ui en selderij fijn.

Verhit de olie in de pan.
Bak hierin de ui en bleekselderij plm. 5 minuten. Af en toe goed roeren.
Pel en snipper de knoflook en bak die ook even mee.
Voeg de komijn- en korianderpoeder toe. Bak 1 minuut mee.

Pureer de verse tomaten en de tomaten uit het blikje met de staafmixer in de maatbeker.
Vul dit aan met de kippenbouillon tot ruim 1 liter.
Roer de harissa door de tomatenmassa.
Doe alles in de pan bij de groenten met kruiden.
Voeg de suiker toe.
Breng aan de kook en laat de soep plm. 20 - 30 minuten zachtjes koken.
Maak op smaak met wat zout en eventueel nog wat harissa.
Strooi de gare rijst in de soep en laat een paar minuten mee pruttelen.
(Gebruik is rauwe rijst dan tegelijk met de tomatenbouillon toevoegen en af en toe roeren).

Serveer de soep met een scheutje citroensap en wat verse geknipte peterselie of korianderblad.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Heerlijke soep bij de lunch, maar ook een heerlijk voorgerecht bij een Marokkaanse of Tunesische maaltijd.



Deel dit recept

Reacties (10)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Volgend recept
Top