Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Zweedse Gehaktballetjes met compote en aardappelpuree van Chef John

Door: utbies88

  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen


Voor de gehaktballetjes:
- 30 gram boter
- Halve ui, fijngesneden
- 65 ml Melk
- 2 eieren
- 50 gram broodkruim/paneermeel
- 3/4 theelepel zwarte peper
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel piment
- 1 1/2 theelepel zout
- mespuntje cayennepeper
- 500 gram half-om-half gehakt

Voor de saus:
- 30 gram boter
- 25 gram bloem
- 850 ml runderbouillon (van tablet of blikje)
- 125 gram slagroom
- halve theelepel suiker
- 1/4 theelepel worchestersaus

Voor de Aardappelpuree:
- Ongeveer 1 kg kruimige aardappels
- 125 ml slagroom
- 50 gram boter
- zout
- peper

Vergeet verder geen compote te kopen. Rode Bosbesjam is het beste. Wanneer je deze niet vindt is een andere zurige jam op basis van bessen de beste optie.



Een samenvoegsel van de zweedse gehaktballetjes van Chef John en Aardappelpuree van Saveur. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor de gehaktballetjes: Smelt de boter in de pan en bak de gesnipperde ui met zout voor ongeveer 6 minuten. Doe de uien in een schaal samen met de melk, paneermeel en eieren, zwarte peper, cayennepeper, piment en nootmuskaat en mix. Voeg het gehakt toe en meng onder goed. Dek het af met plastic folie en laat het minimaal 1 uur rusten.

Voor de saus: Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Doe vervolgens dit ongeveer 5 minuten oppakken totdat het mengsel goed kleurt. Voeg vervolgens in kleine beetjes de runderbouillon toe. Zet het vuur wat lager (medium) en voeg de slagroom, worchestersaus en suiker toe. Laat het inkoken tot de gewenste dikte, dit kan zon 10 minuten duren. Breng op smaak met zout en peper.

Doe nu de oven voorverwarmen op 220 grade celcius en maakt van het gehaktmengsel kleine gehaktballetjes. 1 gehaktballetje heeft de grootste van 2 tot 3 eetlepels gehakt. Dit is verder een goed moment om de geschilde aardappels voor de aardappelpuree te koken, doe dit volgens de verpakking. Bak de gehaktballetjes 20 minuten in de oven en breng ze over in de saus. Doe het daar nog 5 minuten in koken, totdat de saus goed in de balletjes getrokken is en de saus de gewenste dikte heeft.

Smelt ten slotte in een pannetje de boter voor de aardappelpuree. Doe de slagroom erbij. De de afgegoten aardappels erbij en meng goed.

Serveertip

Vergeet niet de rode bossenjam erbij te serveren!

Bron

Http://allrecipes.com/Recipe/Chef-Johns-Swedish-Meatballs/Detail.aspx



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van utbies88
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top