Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

'gezonde' millionaire's shortbread zonder geraffineerde suikers

  • Europees Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 12 personen

Karamel:
- 500 ml biologische appelsap zonder toegevoegde suikers (bijv. flevosap)
- 15 gr. maizena

bodem:
- 125 gr. amandelen of amandelmeel
- 100 gr. ongezwavelde gedroogde abrikozen
- 20 gr. kokos

chocoladetopping:
- 6 eetl. (100 gr.) kokosolie + extra voor invetten
- 4 eetl. ongezoete cacao
- 4 eetl. honing of agavesiroop ( naar smaak kan je meer of minder toevoegen)


HULPMIDDELEN

Keukenmachine
bakblik of taartvorm
bakpapier


Millionaire's shortbread lijkt een beetje op een twix en bevat hele lekkere - maar niet zo gezonde - ingrediënten als chocolade en karamel. ik probeer met dit recept een gezondere variant te maken. Dit recept is een verzameling en aanpassing van verschillende andere receptjes, zoals Blij Zonder Suiker, Amber Albarda (Gezond Genieten!) en gezonde bounty van smulweb.

Mijn variant maak je zonder oven!

Bereidingswijze

Doe de appelsap in een pan en laat op laag vuur 30 min. inkoken.

Meng ondertussen de amandelen, de abrikozen en de kokos in de Keukenmachine tot kruimels. Het deeg moet aan elkaar kunnen plakken. Voeg eventueel water toe (2 theelepels ongeveer) toe aan het mengsel. Vet de vorm in met kokosolie en leg er een bakpapiertje in. Druk het mengsel stevig aan en zet in de koelkast.

Als de appelsap is ingekookt en zoet van smaak, meng je met water een papje van maizena en water. Dit voeg je toe aan de appelsap. Je krijgt dan een sausdikte. Laat nog even zachtjes koken en laat daarna afkoelen.

Smelt in een pan de kokosolie en roer de honing en de cacao er doorheen. Laat het mengsel afkoelen.

Je kunt nu de millionaire's shortbread gaan opbouwen. Haal de vorm met de bodem uit de koelkast en controleer of deze hard is. Schenk de afkoelde karamel eroverheen en zet kort in de vriezer en laat de karamel hard worden. Schenk vervolgens het afgekoelde chocolademengsel eroverheen en zet wederom in de koelkast of vriezer.

Snijd de shortbread in kleine vierkantjes of taartpuntjes als je het serveert.

Serveertips

- Je kunt alleen opbouwen als de laag ervoor helemaal stevig is, anders vermengen de lagen zich.
- ik ben zelf nog aan het experimenteren met de dikte van de karamel. Je kunt eventueel meer maizena toevoegen, maar je wil ook geen dikke gellaag.
- kokosolie smelt al heel snel, bewaar het gebak dus in de koelkast
- kokosolie kun je tegenwoordig op heel veel plekken halen, zoals AH, Xenos, De Tuinen, Kruidvat
- als je honing of agavesiroop toevoegt aan de chocola, houd er dan rekening mee dat je het over een zoete laag karamel giet.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Anne91
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top