Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Onder briochedeeg gegaarde coquille met gegrilde groenten en botersaus

  • Europees Voorgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

4 coquilles in de schelp
3 bospeentjes
3 bosuitjes
1 venkel
1 eidooier
fleur de sel

Voor de saus:
2 sjalotten
250 ml visfond
100 ml witte wijn
250 ml room
150 g gezouten boter
2 takjes dragon
extra vergine olijfolie

Voor het briochedeeg:
250 g bloem
90 g melk
10 g verse gist
3 g suiker
50 g boter, op kamertemperatuur
60 g ei
5 g zout


HULPMIDDELEN

ConvEGGtor
Cast Iron Grid


Na het bakken komt er onder het briochedeeg een smaakvolle verrassing tevoorschijn. 

Bereidingswijze

1. Begin met de saus. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Verwarm een pan op het vuur en voeg de sjalotten, de visfond en witte wijn toe. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
2. Maak intussen het briochedeeg. Doe de bloem in een mengkom en verwarm de melk tot 39 °C. Los de gist en de suiker al roerend in de melk op en kneed dit mengsel door de bloem. Kneed als het vocht goed is opgenomen de boter en het ei en tenslotte het zout door het mengsel. Vorm het deeg tot een mooie bal, verpak in vershoudfolie en leg (minstens) 15 minuten in de koelkast.
3. Roer de room door de ingekookte fond en laat opnieuw tot de helft inkoken. Zeef het vocht, snijd de boter in blokjes en mix ze, stuk voor stuk, met een staafmixer door de saus. Laat de saus afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
4. Verwarm de Big Green Egg, met de convEGGtor en de Cast Iron Grid, tot 220 °C. Open intussen de coquilleschelpen met een bot mes. Houd de schelp, met de bolle kant naar beneden, in een theedoek vast. Steek het mes tussen de schelphelften en snijd de sluitspier langs de platte schelphelft los. Open de schelp en verwijder de platte schelphelft. Verwijder het koraal en spoel de schelpen schoon. Zorg ervoor dat de coquille in de bolle schelphelft vast blijft zitten. Schil de peentjes en maak de bosuitjes schoon. Snijd de onderkant van de venkel en pel de bladeren los.
5. Gril de groenten enkele minuten aan beide kanten en neem van het rooster. Laat ze iets afkoelen en snijd in kleine stukjes. Hak de dragon fijn en meng met een scheutje olijfolie en peper en zout naar smaak door de gegrilde groenten. Verdeel de groenten over de schelpen.
6. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3 millimeter dik. Steek of snijd mooie cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de schelp mee te bedekken. Klop de eidooier los en bestrijk er de randen van de deegcirkels mee zodat het deeg goed aan de schelp hecht. Dek iedere schelp af met een deegcirkel en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenzijde van het deeg met eidooier en bestrooi met fleur de sel.
7. Leg de gevulde coquilleschelpen op het rooster van de Big Green Egg, sluit de deksel en laat 6 minuten bakken tot het deeg mooi goudbruin is. Warm intussen de saus op.
8. Snijd het briochedeeg aan tafel open en schenk wat botersaus in de schelp.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Volgen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top