Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Linzer Torte - Klassieker met noten en confiture

  • Oostenrijks
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 14 personen

200 gram zachte boter
200 gram poedersuiker
4 theelepels vanillesuiker
mespunt zout
2 eieren (M) op kameremperatuur
1 citroen (BIO)
320 gram bloem (gezeefd)
2 theelepels bakpoeder
200 gram gemalen amandelen
200 gram gemalen walnoten
(in het originele recept worden 400 gram gemalen hazelnoten gebruikt)
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
150 gram rode bessengelei
200 gram frambozenconfiture
3 eetlepels rum
plm. 15 gram geschaafde amandelen
poedersuiker om te bestrooien


HULPMIDDELEN

Taartvorm met (liefst) uitneembare bodem van 26 cm. doorsnede
handmixer of keukenmachine
plastic folie
kommen


De Linzer Torte (of Linzertorte) stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en staat bekend als de oudst bekende taart ter wereld. Het is voor velen nog steeds een vakantieklassieker, niet alleen in Oostenrijk maar ook in Duitsland, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk. Het oudste - tot nu gevonden recept - stamt uit 1653. (tekst van internet)
Er bestaan natuurlijk diverse versies van de Linzer Torte. Het deeg bestaat uit een kruimeldeeg met gemalen noten en een vulling van bessen-, frambozen-of cranberryjam. Ik heb 2 recepten samengevoegd. De taart was erg lekker. Het plezierige aan deze taart is dat je hem rustig 2 dagen tevoren kunt bakken. Hoe langer de taart rust na het bakken des te smeuiiger hij wordt.
Denk aan de rust/koeltijd van het deeg van minimaal 2 uur !!!

Bereidingswijze

Zachte boter, poedersuiker, vanillesuiker en mespunt zout in lm. 8 minuten tot een cremige witte massa roeren. Eieren stuk voor stuk erdoor roeren.
Citroen wassen, drogen en raspen.
Bloem, bakpoeder, gemalen noten, citroenrasp, kaneelpoeder en kruidnagelpoeder door de boter/suiker/ei-massa roeren.
Deeg beetje plat drukken. In plastic folie wikkelen en minimaal 2 uur in de koelkast laten rusten.

oven voorverwarmen op 180 graden onder- en bovenwarmte (hetelucht 160 graden).

Rode bessengelei, frambozenconfiture en rum in een kom glad roeren.
Bakvorm invetten en met bloem bestrooien.
3/4 van het deeg over de bodem van de bakvorm verdelen.
Confituremengsel over de bodem verdelen, daarbij plm. 1 cm aan de rand vrij laten.

Van de rest van het deeg repen vormen en deze ruitvormig over de taart verdelen (zie foto).
Van het overgebleven deeg een rol vormen en die rond de rand van de taart leggen en beetje vlak drukken.
Rand met water bestrijken en hier de geschaafde amandelen over strooien (zie foto).

Taart plm. 45 - 50 minuten bakken op de 2e richel van onder in de voorverwarmde oven.
Op een rooster goed laten afkoelen.

Voor het serveren bestrooien met poedersuiker.

Serveertips

Het lekkerste als je de taart één of twee dagen laat staan, dan trekken de smaken goed in.
Van een restje deeg kun je nog heerlijke koekjes maken.  Ik had nog een klein beetje deeg over. Zonde om weg te gooien. Dus....
"Rol vormen, even in de koelkast. Plakjes snijden.Amandeltje erop.  In het midden van de voorverwarmde oven (170 graden) plm. 15 - 20 minuten bakken. Bestrooien met poedersuiker (zie foto). Heerlijk!!!

Bron

Aangepast recept Essen und Trinken november 2014.



Leuk recept? Deel het
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top