Matelote

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 dl witte wijn; sap en rasp van 1 sinaasappel; 2 sjalotjes; 1 dl visbouilon; 1 dl creme fraiche; 2 eierdooiers; 50 g boter; 2 venkelknollen; 300 g gemengde vis; zout; peper; 25 g boter; 1 glaasje pernod; 2 bolletjes gember.

HULPMIDDELEN

Lage, wijde ovenschaal, doorsnede 20-25 cm.


Naar aanleiding van een oproep op smulweb heb ik dit recept uit mijn verzameling opgediept. Matelote is het franse woord voor vis. In een matelote zit dan ook altijd vis, vaak diverse soorten Het recept is afkomstig uit: Kokkerellen met Ria van Ria van Eijndhoven.

Bereidingswijze

Kook de wijn met het sinaasappelsap en de gesnipperde sjalotjes tot de helft in. Voeg de visbouilon en creme fraiche toe en laat dit weer tot de helft inkoken. Klop de dooiers los. Roer de dooiers met de in klontjes gesneden boter door het vocht tot een gebonden saus ontstaat. Draai het vuur uit. Snijd de venkel in luciferdunne reepjes (juliennes). Een keukenmachine met schijf verricht dit karweitje in enkele seconden. Kook de venkelreepjes ca 5 minuten in water met wat zout. laat ze in een zeef uitlekken. Blancheer de sinaasappelrasp ca 1 minuut en laat de rasp in een zeefje uitlekken. Snijd de vis in stukken van ca 3 cm. Dep de stukjes droog met keukenpapier. Verhit de boter en bak de stukjes vis aan beide kanten bruin. Strooi er zout en peper over. Vet een lage, wijde ovenschaal (doorsnede 20-25 cm) in en leg er een bedje venkeljuliennes in. Besprenkel dit met pernod. Verdeel de vis over het bedje en giet de saus erover. Laat in ca 5 minuten onder een hete grill goudbruin worden. Strooi er sinaasappelrasp en fijngesneden gember over.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdalena

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De nr. 1 gezondheidsblender uit Amerika. Nu met hakmachine!

van 139,95
Alleen vandaag 69,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies