Matelote

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 dl witte wijn; sap en rasp van 1 sinaasappel; 2 sjalotjes; 1 dl visbouilon; 1 dl creme fraiche; 2 eierdooiers; 50 g boter; 2 venkelknollen; 300 g gemengde vis; zout; peper; 25 g boter; 1 glaasje pernod; 2 bolletjes gember.

HULPMIDDELEN

Lage, wijde ovenschaal, doorsnede 20-25 cm.


Naar aanleiding van een oproep op smulweb heb ik dit recept uit mijn verzameling opgediept. Matelote is het franse woord voor vis. In een matelote zit dan ook altijd vis, vaak diverse soorten Het recept is afkomstig uit: Kokkerellen met Ria van Ria van Eijndhoven.

Bereidingswijze

Kook de wijn met het sinaasappelsap en de gesnipperde sjalotjes tot de helft in. Voeg de visbouilon en creme fraiche toe en laat dit weer tot de helft inkoken. Klop de dooiers los. Roer de dooiers met de in klontjes gesneden boter door het vocht tot een gebonden saus ontstaat. Draai het vuur uit. Snijd de venkel in luciferdunne reepjes (juliennes). Een keukenmachine met schijf verricht dit karweitje in enkele seconden. Kook de venkelreepjes ca 5 minuten in water met wat zout. laat ze in een zeef uitlekken. Blancheer de sinaasappelrasp ca 1 minuut en laat de rasp in een zeefje uitlekken. Snijd de vis in stukken van ca 3 cm. Dep de stukjes droog met keukenpapier. Verhit de boter en bak de stukjes vis aan beide kanten bruin. Strooi er zout en peper over. Vet een lage, wijde ovenschaal (doorsnede 20-25 cm) in en leg er een bedje venkeljuliennes in. Besprenkel dit met pernod. Verdeel de vis over het bedje en giet de saus erover. Laat in ca 5 minuten onder een hete grill goudbruin worden. Strooi er sinaasappelrasp en fijngesneden gember over.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdalena
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies