Ingrediënten voor 4 personen

- 250 gram bloem - 1 groot of 2 kleine eieren - 300 gram spinazie - 150 gram ricotta - 2 teentjes knoflook - zout en peper - 100 ml room - Parmezaanse kaas - Jonge hollandse kaas - 2 eetlepels olijfolie - evt. 3 blaadjes verse basilicum


tijd: 30-60 min.
keuken: Italiaans
smaak: Zacht en romig
gang: Tussengerecht
eigen_keuken: Nee
vegetarisch: Ja

Verse ravioli met spinazie en ricotta

Dit is een tussengerecht dat bij mijn 5 gangen vegetarisch kerstmenu hoort. Bijna elk ingrediƫnt komt in verschillende gangen terug en bij dit menu zult u het vlees niet missen. Menu: Amuse : Poffertjes met geitenkaas en honing Soep: Knolselderijsoep met sinaasappel Tussengerecht: Zelfgemaakte ravioli met spinazie en ricotta Hoofdgerecht: Nutroast met cranberry`s Bijgerecht: Spinaziesalade met sinaasappel Nagerecht: Walnotenijs met karamel en poffertjes

Hulpmiddelen

Deegroller of pastamachine vierkante drukvorm of bakje met zelfde vormen.

Voorbereiding

Zeef de bloem in een kom en klop de eieren los met 80 ml koud water. Strooi wat zout door het bloem en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het eimengsel in en meng alles goed door elkaar. Kneed het ongeveer 10 minuten totdat het een stevige, elastische bol is en verpak deze in folie. laat het deeg 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Verwarm de room zachtjes in een steelpannetje en rasp er 3 eetlepels Parmezaanse en Hollandse kaas doorheen. Roer tot de kaas is gesmolten en maak het sausje af met wat zout en peper. Zet het dan aan de kant

Bereidingswijze

Was de spinazie goed en verhit de olie in een wok of Hapjespan. Pers de teentjes knoflook uit en bak deze snel door de olie, voeg dan de spinazie toe. Voeg ook de blaadjes basilicum toe. Bak alles op hoog vuur totdat alles slinkt. Strooi er wat zout en peper overheen en zet het vuur laag. Voeg dan de ricotta toe en meng alles goed. Als het deeg klaar is, de bol verdelen in 8 kleine stukjes en deze op een bebloemde werkplek zo dun mogelijk uitrollen. Met de pastamachine is dit makkelijker maar met een deegroller gaat het ook. Het is belangrijk dat het deeg mooi dun is. Gebruik veel bloem op het werkvlak om te voorkomen dat alles aan elkaar vast plakt. Druk uit alle uitgerolde vellen vierkantjes van ongeveer 10 bij 10 cm. Doe een beetje van het spinaziemengsel op het midden van het vierkantje en druk er een tweede vierkantje bovenop. druk de randen goed aan en gebruik niet teveel vulling! Als alle ravioli is gemaakt kan je deze vlak voor opdienen in een grote pan met ruim kokend water en zout gaar koken. Dit kost maar paar minuten en de ravioli is klaar als deze boven komt drijven. Kook niet alle ravioli tegelijk maar telkens 4 plakjes tegelijk.

Serveertips

Dien de ravioli op in een diep bord, 3,4 ravioli`s is genoeg per persoon voor een tussengerecht. Giet er wat van de room-kaas saus overheen en maak het af met een blaadje basilicum.

Verse ravioli met spinazie en ricotta