Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Orginele Spekkoek.

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 5 personen


350 gram boter
5 theelepels vanille suiker
250 gram poedersuiker
9 grote eieren
175 gram bloem
1/2 theelepel zout
2 eetlepels koffie room
10 theelepels kaneel
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagel poeder
3 thelepels cardamon


HULPMIDDELEN

Heel veel boter en poedersuiker.


In het oorspronkelijke spekkoek recept werden de laagjes gekleurd met bruine suiker voor de donkere laagjes en geraffineerde witte suiker voor de lichte laagjes. Tegenwoordig wordt vaak cacao gebruikt om de donkerbruine laagjes hun kleur te geven. Ook zijn er veel variaties te vinden waarin bijvoorbeeld de laagjes gekleurd worden met groene pandan. Ook wordt de oorspronkelijke grote hoeveelheid ei in het spekkoek recept tegenwoordig lang niet altijd meer gehandhaafd. In dit recept worden de ingrediënten gebruikt zoals gebruikelijk was in het originele spekkoek recept.

Voorbereiding

Alles klaar leggen.

Bereidingswijze

Roer de boter met de vanillesuiker en de gezeefde poedersuiker glad. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig en de eiwitten stijf met de Mixer. Mix vervolgens het botermengsel, de gezeefde bloem, het zout, de koffieroom en de dooiers tot een glad geheel. Schep dit tenslotte zo luchtig mogelijk door het eiwit.
Verdeel dit mengsel over twee kommen. Voeg aan de ene kom alle kruiden toe en meng dit. Beboter een springvorm (doorsnee ca. 20 cm). Schep hierin een heel dun laagje van het lichte beslag. Schuif de vorm boven in de oven en zet de grill op de hoogste stand. Breng na enkele minuten, als het laagje gaar en even afgekoeld is, een laagje donker beslag aan op het gare beslag en grill dit gaar. Ga zo door tot al het beslag op is. Zet de springvorm na 5 à 6 laagjes op een lager rooster. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.

Serveertips

Serveer met ijs of lekker met fruit.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van AnneSophiex
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top