Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Kleftiko (specialiteit uit Cyprus)

Door: wilmiewillemse

  • Grieks
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 5 personen


- 1 kg lamsbout
- 2 uien
- 1 citroen
- 1 thl. oregano (of enkele verse takjes)
- 1 thl. thijm (of enkele verse takjes)
- 3 blaadjes laurier
- peper & zout
- olijfolie.


Kleftiko

Met getomatiseerde pasta en Griekse salade.

Kleftiko

Aanbraden, ingrediŰnten erbij en in de oven.

Kleftiko

Na 3 uur in de oven is het Mmmmmmm

Kleftiko

Voorbeeld van een klei oven zoals je die overal op Cyprus tegenkomt.


Dit is een recept met een roerige achtergrond.
Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen.
Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven.
De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was.

De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond.
De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip.

Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden.
Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze getomatiseerde pasta past er ook uitstekend bij.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Lamsbout aanbraden in olijfolie.
- Citroensap, oregano, thijm, laurier toevoegen, peper & zout toevoegen.
_ Als het vlees rondom een mooi bruin kleurtje heeft kan het in de voorverwarmde oven (180 graden - 3 uur)

Serveertip

Met getomatiseerde pasta http://www.smulweb.nl/recepten/1415007/Getomatiseerde-rode-pasta of gebakken aardappelen
Ook een Griekse salade past hier uitstekend bij.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top