Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Mergueze worst, zelf gemaakt !

Door: CAROvanderMeulen

  •  
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


MERGUEZ
Per kilo schapen of rund vlees:
250 gram rugvet
2 eetlepels zout
0,5 eetlepel kaneel
0,5 theelepel corianderzaad ( NIET vergeten!!!!!)
0,5 theelepel komijnzaad
2 theelepels zout (per pond vlees 1 eetlepel zout)
1 eetlepel gehakte verse knoflook
1 theelepel zwarte peper
1 eetlepel cayenepeper
4 eetlepels zoete paprika poeder, neem zoete!)
1 flinke handvol vers gehakte coriander (cilantro) en platte peterselie
Schapen snaar (darm) Omdat schapendarm nogal een priegel werk geeft, kun je ook runderdarm gebruiken. Runderdarm is uiteraard veel groter van doorsne. Maak in dat geval kleine bolletjes merguez, ziet het er toch leuk uit!


Verder heb je nodig


Bij een kleine hoeveelheid vlees kun je je prima redden met een Keukenmachine om het vlees te vermalen. Gebruik om de worst te vullen een goede stevige keukenmachine, ( kitchenaid) met speciaal worst maak hulpstuk)

netjes op een rijtje, glimmede heerlijkheden

Een top schapenworstje. Probeer hem te maken met schapen snaar (darm) als is dat wel een ontzettend geprut (echt ontzettend) Het is ook een stuk duurder dan rund of varkens darm. Het dunne darmpje vergt geduld en tijd voordat je het om de vultuit hebt gelegd. Gebruik anders runderdarm of kunstdarm.
Ik maak deze worst op een stokje, omdat hij dan zo gegrild kan worden op de BBQ en handig te eten is. Succes verzekerd. Na Koninginnedag ga ik hem weer maken, houd mijn blog dus in de gaten.

Wil je weten hoe je zelf worst maakt? Kijk dan eerst even op de algemene pagina.

Ontdek meer:

Voorbereiding

VOORBEREIDING
Maak het vleesmengsel minimaal een dag van te voren, zodat het lekker door en door koud kan worden. Koop rugvet, heeft een lagere smeltingsgraad, waardoor je machine minder snel verstopt raakt.

VLEES MALEN
Maal het vlees. Stop gemengd vet en vlees in je machine, dan raakt hij niet verstopt en is het al enigszins gemengd. Hak de verse peterselie en cilantro fijn. Doe alle ingrediƫnten in een kom en "Hark" alles door elkaar. Niet kneden, maar luchtig harken. Voeg de overige specerijen toe.

Maak een klein bolletje en bak dit in wat zonnebloem olie. Is hij goed op smaak, zet het vleesmengsel afgedekt weg en laat het een nacht in een goed koude koelkast rusten zodat het vlees alle smaken goed kan opnemen.

Bereidingswijze

WORST VUL WERKWIJZE
Bij het worst maken is het heel belangrijk alles goed koud te houden en te verwerken.
Leg alle worst maak onderdelen van je machine in de koelkast, zodat ze goed koud kunnen worden. Haal de darm uit het zoute water en spoel goed schoon onder de kraan. Trek de darm om de vulmond van de machine. Pak het vleesmengsel uit de koelkast en voer het door de machine. Let er op dat je vlees zo koud mogelijk blijft. Zet het zo nodig terug in de koelkast en haal het met kleine beetjes tevoorschijn. Is de worst eenmaal gevuld, vries hem direct in of bereid hem.

Deze worst kun je prima op een sate prikker maken en met een klein touwtje aan het einde om het stokje bevestigen. Mooi voor een feestje en de BBQ. Na koninginnedag ga ik ze weer maken, dus houd deze site in de gaten.

Heb je vragen of loop je tegen problemen aan, mail even!
Of kijk op mijn blog

Serveertip

Grillen en eten, niets meer!
Ook lekker als tapas, met een glaasje droge sherry.

Bron

Http://soundsfromthekitchen.blogspot.nl/2013/04/merguez-slanke-pittige-opdonder-op-een.html



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van CAROvanderMeulen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Volgend recept
Top